Ad van Tiggelen (ING): “Schulden kunnen niet exponentieel blijven stijgen”

De kernlanden van de westerse wereld zullen hun superieure leencapaciteit moeten behouden. Zij moeten uitgavenbeperkingen doorvoeren en/of de (vennootschaps)belastingen verhogen.

Ad van Tiggelen (ING): “Wij zullen wellicht moeten wennen aan structureel hogere schulden in verhouding tot het BBP, maar deze kunnen niet exponentieel blijven stijgen. De Verenigde Staten en Europa zullen hun begroting in evenwicht moeten brengen… en de financiële markten fungeren daarbij als waakhond.”

De crux van het verhaal is, dat er nog steeds geen liquide beleggingsalternatief bestaat voor staatsobligaties. En we leven in een wereld waar de vraag naar dit staatspapier zelfs nog zal stijgen. Uiteindelijk betekent de groeiende onmacht van overheden om voor hun burgers te zorgen immers dat burgers zelf moeten investeren met het oog op de toekomst… grotendeels in staatsobligaties.

Van Tiggelen: “Dit geldt in nog sterkere mate voor snel vergrijzende landen als België dan voor de Verenigde Staten. Het wettelijk pensioen zal geleidelijk worden uitgehold, aangezien de verhouding tussen het aantal werkenden en pensioentrekkers onvermijdelijk verslechtert. De pensioengerechtigde leeftijd zal stijgen en de uitkeringen worden waarschijnlijk verlaagd. De mensen moeten zelf actie ondernemen om een aanvulling op hun overheidspensioen te verkrijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content