Ablynx zet een stap vooruit

ABLYNXDe markt reageerde enthousiast, met een koerswinst van 10 tot 15 procent. © BELGA
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Woensdag kreeg de koers van Nyrstar nog een dreun, vandaag wist Ablynx de beleggers wel enthousiast te maken. Het bedrijf maakte positieve testresultaten over vobarilizumab bekend.

Het is voor de aandeelhouders van biotechnologieondernemingen altijd nagelbijten als er belangrijke studieresultaten worden aangekondigd. Bij Ablynx is dat niet anders. Gelukkig kon het Gentse biotechbedrijf uitpakken met positieve fase II-resultaten over vobarilizumab (ALX-0061), zijn anti-IL-6R nanobody die kan worden gebruikt als monotherapie voor patiënten met een matige tot ernstige vorm van actieve reumatoïde artritis (RA).

Daarmee heeft Ablynx een belangrijke stap gezet voor dat reumamiddel, maar in de eerste helft van augustus is het nog uitkijken naar de resultaten van de combinatietherapie met methrotrexaat voor RA. Dan kunnen we de kans beter inschatten of partner AbbVie voor het einde van het jaar het kandidaat-geneesmiddel inlicentieert voor de laatste, maar ook omvangrijkste en duurste fase III-studie. Ablynx wordt dan beloond met een mijlpaalbetaling van maar liefst 75 miljoen dollar.

Beter veiligheidsprofiel

De fase II-studie in monotherapie toont in elk geval het potentieel van vobarilizumab aan. De werkzaamheid is vergelijkbaar met het bestaande product tocilizumab (commerciële naam Actemra). Vobarilizumab heeft een licht hogere werkzaamheid met een gunstiger veiligheidsprofiel (nevenwerkingen bij slechts 2% van de patiënten, tegenover 6% bij tocilizumab) en er is een lagere frequentie aan dosissen nodig (tweewekelijks en zelfs maandelijks, tegenover wekelijks voor tocilizumab). Ook kan een hoger percentage van de testpatiënten sneller de gewone activiteiten hervatten na de behandeling met vobarilizumab dan met tocilizumab.

Fraaie koerswinst

De markt reageerde enthousiast op de gunstige fase II-resultaten voor vobarilizumab, met een koerswinst van 10 tot 15 procent. Ablynx blijft daarmee een erg beloftevol biotechbedrijf voor de komende jaren, maar het koersverloop in de komende maanden hangt af van de resultaten van de combinatiestudie in augustus. Duimen maar dat de Belgische biotechsector dan opnieuw een opsteker krijgt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content