AB-InBev kan moeilijk kwartaal voor de boeg hebben

De Europese beurzen zijn vandaag lager gesloten, met uiteindelijk toch maar beperkte verliezen voor de belangrijkste indices. Zowel in het geval van de Euro Stoxx 50 als in het geval van de BEL 20 (en van de andere beursindices) blijft het verlies beperkt tot ongeveer een half procent.

Nyrstar was de sterkste daler binnen de BEL 20, terwijl AB-InBev in reactie op de cijfers (zie beneden) iets meer dan 2,50% moet prijsgeven.

Volgens de analisten is het duidelijk dat de brouwer een moeilijk vierde kwartaal te wachten staat. Delhaize en Ageas pakten tegen de trend in met hogere koersen uit.

Dit zijn de prognoses die AB-InBev vanmorgen bekendmaakte:

De vooruitzichten voor 2012 zoals ze door het management werden geventileerd zijn de volgende:

“(i) Volumes: Onze Amerikaanse activiteiten blijven goed presteren , ondersteund door een sterk commercieel plan, een gezonde innovatiepijplijn en uitstekende resultaten inzake de opbrengsten per hectoliter. In de VS verwachten we groei in de VAG in 4Q12 waarbij de VAK en VAG in absolute termen voor 2012 nagenoeg op één lijn zullen liggen. We verwachten dat onze biervolumes in Brazilië opnieuw zullen groeien in FY12 met een beter evenwicht tussen volume en prijs dan in het voorgaande jaar.

(ii) Opbrengsten per hl: We verwachten dat de opbrengsten per hl sneller zullen toenemen dan de inflatie, bij een constante geografische basis, ten gevolge van aanhoudende verbeteringen in de portfoliomix en initiatieven op het vlak van opbrengstenbeheer. We passen onze verwachtingen voor Brazilië aan. We gingen tot voor kort uit van een stijging van de netto-bieropbrengsten per hl in FY12 die ten minste in lijn met de inflatie zou liggen. Nu gaan we uit van een hoge eencijferige stijging.

(iii) Kostprijs Verkochte Goederen per hl: We verwachten dat de KVG per hl in 2012 een gemiddelde eencijferige stijging zal kennen bij een constante geografische basis, waarbij de wereldwijde stijgingen van de grondstofkosten gedeeltelijk gecompenseerd zullen worden door besparingen op het vlak van aankoopactiviteiten en efficiëntiewinsten binnen onze activiteiten.

(iv) Distributiekosten per hl: We verwachten dat de distributiekosten per hl een gemiddelde tot hoge eencijferige stijging zullen kennen. Hierbij dient ook opgemerkt te worden dat ons distributiesysteem in de Verenigde Staten in het begin van het jaar gewijzigd werd van een model waarbij de vrachtkosten in de KVG inbegrepen zijn naar een model met francoprijs. Bijgevolg zal onze KVG in 2012 afnemen en zullen onze distributiekosten stijgen, evenwel zonder netto-impact op de EBITDA. De kwartaalresultaten voor 2012 zullen daarom een scope tussen de KVG en de distributiekosten omvatten van ongeveer 6% van de KVG van Noord-Amerika voor 2011.

(v) Verkoop- en marketingkosten: We zullen onze volume- en opbrengstenprestaties blijven bevorderen door in onze merken te investeren. We verwachten dat dit een gemiddelde tot hoge eencijferige stijging van de verkoop- en marketinginvesteringen zal

teweegbrengen in 2012.

(vi) Netto financiële kosten: We verwachten dat de gemiddelde coupon op de nettoschuld in FY12 tussen 5,0% en 5,5% zal liggen. Daarnaast zal er een bijkomende non-cash periodetoerekeningskost zijn voor de boekhoudkundige verwerking conform IFRS van de verkoopoptie in verband met onze investering in Cervecería Nacional Dominicana S.A. in de Dominicaanse Republiek. Deze kost bedroeg ongeveer 30 miljoen USD in 3Q12 en zal in de volgende kwartalen hetzelfde bedragen totdat de optie uitgeoefend wordt.

(vii) Effectieve aanslagvoet: We passen onze verwachting voor de genormaliseerde effectieve aanslagvoet aan. Tot voor kort gingen we uit van een genormaliseerde effectieve aanslagvoet tussen de 18% en 20% voor FY12. Nu verwachten we dat het

resultaat voor FY12 tussen de 16% en 18% zal bedragen. Onze effectieve aanslagvoet zal naar verwachting tussen 22% en 25% blijven voor de periode 2013-2015 en daarna tussen 25% en 27% liggen.

(viii) Netto-investeringsuitgaven: We verwachten dat de netto-investeringsuitgaven in FY12 ongeveer 3,2 miljard USD zullen bedragen.

(ix) Schuld: Ongeveer een derde van de brutoschuld van AB InBev is uitgedrukt in een andere munteenheid dan de US dollar, hoofdzakelijk in euro. We blijven ons volledig engageren om in 2012 een verhouding tussen de nettoschuld en de genormaliseerde EBITDA van 2,0 te realiseren vóór overnameactiviteiten. We verwachten dat we na de combinatie met Grupo Modelo onder dit niveau zullen geraken in de loop van 2014.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content