Aardgasprijzen al met bijna 50% gestegen

De prijzen voor aardgas zijn deze zomer sterk gedaald. Inmiddels is duidelijk geworden dat de ontginbare voorraden het maximum van hun capaciteit hebben bereikt. Sinds het begin van deze maand is de prijs van aardgas daarom met 44% gestegen.

Vorige week was er een drukke handel in aardgasfutures, wat vooral te maken had met het feit dat de handelaren denken dat de prijs voor deze energievorm niet snel meer goedkoper zullen worden.

Ondanks de prijsstijging van de voorbije weken kost aardgas nog steeds maar een derde van wat vorig jaar moest worden betaald. Handelaar Stephen Schork merkte op dat aardgas extreem goedkoop is en blijft, ondanks de recente prijsexplosie, een verdere stijging van de prijs verwachten.

Op 4 september bereikte de aardgasprijs een dieptepunt, onder andere als gevolg van het optreden van shorters. Toen werd voor 1000 kubieke voet aardgas nog amper 2,40 dollar betaald. De vraag is echter of de huidige stijgingsfase een blijvend karakter gaat hebben.

De situatie op de markt voor aardgas blijft namelijk erg moeilijk, want het aanbod overtreft nog steeds de vraag. Vanwege de economische recessie gebruiken de Amerikaanse elektriciteitsproducenten heel wat minder aardgas.

Dat heeft tot gevolg dat er een gebrek aan stockageruimten is in de ondergrondse opslagplaatsen. Stilaan begint dat voor problemen te zorgen, want de handelaren weten niet meer waar ze met hun aardgas naar toe moeten.

Volgens de Amerikaanse overheid zijn de voorraden aan aardgas inmiddels opgelopen tot 3500 miljard kubieke voet, wat 16,40% meer is dan het gemiddelde over de voorbije vijf jaar.

Analist Addison Armstrong verwacht dat wanneer de producenten nog meer gas naar boven halen, de Amerikaanse voorraden het vorige record van 3.450.000 in de volgende weken gaan voorbijsteken.

Ook de olievoorraden zijn in de Verenigde Staten sterk opgelopen. De voorraden aan stookolie bevinden zich in de buurt van een piek voor de afgelopen 27 jaar, terwijl die voor ruwe olie 14% boven het niveau van vorig jaar liggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content