Aantal startende ondernemers bereikt dieptepunt in België

Het aantal startende ondernemers heeft volgens ING-BeleggersBarometer stabiliseerde in België in de eerste zeven maanden een dieptepunt bereikt.

Redenen genoeg om in het kader van de ING-BeleggersBarometer naar de ondernemingszin van de Belgische beleggers te peilen.

Van de respondenten die momenteel geen zelfstandige activiteit uitoefenen en nog niet gepensioneerd zijn, zegt een vijfde dat ze in de komende 5 à 10 jaar waarschijnlijk een eigen zaak zullen opstarten, een relatief hoog cijfer.

Het cijfer lag met 28% duidelijk hoger bij de Franstaligen dan bij de Nederlandstaligen (13%).

Toch zien de geënquêteerden heel wat hinderpalen die het opstarten van een eigen zaak bemoeilijken.

Zo lijkt voor 86% de toegang tot financiële middelen een belangrijk obstakel op de weg naar het ondernemerschap. Voor 80% van de beleggende Belgen kan men moeilijk een eigen zaak beginnen zonder financiële steun van familie.

De overheid zou soelaas kunnen bieden, maar 47% vindt dat die te weinig inspanningen levert om zelfstandige ondernemers te steunen, terwijl 38% het tegendeel beweert.

Opmerkelijk is dat bij de Franstaligen 60% vindt dat de overheid meer moet doen, terwijl het bij de Nederlandstaligen maar om 38% gaat.

Maar de idee om bijkomende belastingen op beleggingen te heffen om startende ondernemers te steunen, vindt maar bij 18% van de beleggers genade.

Er is wel overeenstemming dat ook het onderwijs een rol te spelen heeft. Zo zegt 67% (61% van de Nederlandstaligen en 74% van de Franstaligen) dat het onderwijs meer moet voorbereiden op het ondernemerschap.

Hoewel 23% van de beleggers beweert al eens financiële steun geboden te hebben aan een startende onderneming, is er weinig interesse om in fondsen te beleggen die in start-ups investeren. Zo ziet 28% dat wel zitten, maar voor 48% is dat geen optie.

Nu de Belgen de conjunctuur eerder zien aantrekken, lag het voor de hand om ook te peilen in welke mate dit het ondernemerschap zou kunnen aanwakkeren.

In dit verband omschrijft slechts 10% het klimaat als gunstig. Liefst 49% beweert dat het nu niet het moment is om een bedrijf op te starten. De kloof tussen droom en daad blijft dus groot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content