Aantal factoren roept op tot voorzichtigheid wat China betreft

Het sentiment op de Aziatische beurzen is vanmorgen eerder afwachtend, met zowel winnaars als verliezers. De Nikkei in Tokio zit eens te meer in het verliezende kamp, de index is teruggevallen onder het niveau van 9000 punten. Op een paar andere beurzen zijn er opnieuw koopjesjagers opgedoken, hoewel die voorlopig nog steeds schoorvoetend te werk gaan.

De buitenlandse investeringen in China zijn in april voor de zesde maand op rij gedaald en dat belooft niet veel goeds. De kansen op een harde landing voor de Chinese economie zijn daardoor opnieuw toegenomen. De Chinese centrale bank verlaagde zondag nogmaals de reserveverplichtingen voor de banken.

Aandachtspunten manen aan tot enige voorzichtigheid

Een aantal aandachtspunten met betrekking tot de Chinese economie blijven volgens Belfius Bank inderdaad tot enige voorzichtigheid aanmanen.

Zo heeft de Chinese regering de groeivooruitzichten voor 2012 onlangs neerwaarts herzien van 8 naar 7,5 %, het laagste niveau in acht jaar.

Bovendien blijft het land voorlopig nog erg afhankelijk van het buitenland voor zijn technologie en grondstoffen. Ondertussen blijft de inflatie in India erg hoog.

Het land staat voor grote politieke obstakels (corruptie, bureaucratie …) en zijn infrastructuur (wegen, waterdistributie, riolering …) heeft een grote achterstand op de economische ontwikkeling.

Fundamentele hervormingen laten op zich wachten. Hopelijk zal de jonge en goed opgeleide bevolking de economie op sleeptouw nemen.

Groeiverwachtingen in Azië

Na een groei van 7,5 % in 2011 zou de economische activiteit in de Aziatische groeilanden in 2012 licht afnemen tot 6,9 %. Ondanks deze verwachte groeivertraging blijft Azië volgens Belfius Bank de snelst groeiende regio ter wereld.

Vanaf de tweede helft van dit jaar – wanneer de stimuleringsmaatregelen van de verschillende overheden effect beginnen te hebben – zouden we opnieuw een versnelling van de groei kunnen zien, met in 2013 een terugkeer naar het tempo van 2011.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content