Aantal factoren heeft opmars olieprijs gestuit

De prijs van ruwe olie (Brent) schommelde tussen half februari en half april in een marge tussen 120 en 126 dollar per vat. Maar sinds 16 april schommelt de olieprijs weer onder de 120 dollar per vat.

De olieprijs blijft in de greep van de onrust over het Iraanse atoomprogramma. Dit zet volgens Belfius Bank verschillende landen ertoe aan om hun noodvoorraden op te bouwen, voor het geval de Iraanse kwestie daadwerkelijk tot een onderbreking van het aanbod zou leiden.

Daarnaast komt het opflakkerende geweld in de olieregio op de grens tussen Sudan en Zuid-Sudan erg ongelegen voor de oliemarkten. Ten slotte blijft China zijn strategische oliereserve opbouwen (in het eerste kwartaal van 2012 steeg de Chinese olie-invoer met 11,3% op jaarbasis).

Maar een aantal factoren heeft de opmars van de olieprijzen gestuit. De Amerikaanse commerciële olievoorraden (dus zonder

de strategische oliereserves) nemen sinds half december voortdurend toe (tussen 16 december en 13 april stegen ze met 14,1%). Dankzij het gebruik van nieuwe technieken zit de Amerikaanse olieproductie in de lift. Op het einde van maart klom ze tot het hoogste peil sinds december 1999.

Er doen geruchten de ronde dat een aantal belangrijke olieverbruikers (de Verenigde Staten, Europa en Japan) opnieuw petroleum uit hun strategische reserves op de markt zullen brengen. Ten slotte is er nog het voornemen van Saoedi-Arabië (de olieproducent met de grootste reservecapaciteit) om al het mogelijke te doen om de olieprijzen naar omlaag te duwen.

Geen tekort aan ruwe olie

Er is op wereldvlak trouwens geen tekort aan ruwe olie. Volgens de OPEC bedroeg de globale vraag naar ruwe olie in het eerste kwartaal van dit jaar 87,9 miljoen vaten per dag, terwijl het aanbod klom tot 89,4 miljoen vaten per dag. Dit aanbodsurplus wordt ook bevestigd door de statistieken van Bloomberg.

En dat is goed nieuws voor de olieverbruikers. In de tweede helft van 2011 waren de commerciële olievoorraden van de OESO-landen nog gedaald tot het laagste peil in 3,5 jaar. Maar tijdens het eerste kwartaal namen ze, volgens het Internationale Energie Agentschap (IEA), opnieuw toe. Waarschijnlijk zal deze trend de komende maanden aanhouden, omdat zowel het IEA als de OPEC een daling van de vraag naar ruwe olie verwachten tijdens het tweede kwartaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content