Aandelen gaan dieperik in door uitblijven nieuwe ECB-stimulus

© REUTERS

De Europese aandelenmarkten reageerden ontgoocheld op het uitblijven van nieuwe stimulusmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB).

Het obligatie-inkoopprogramma wordt voorlopig niet verlengd en de rente blijft ongewijzigd op 0 procent. Ook in zijn persconferentie liet ECB-voorzitter Mario Draghi zich niet uit over mogelijke nieuwe maatregelen. Na de bekendmaking liepen de verliezen in Europa op tot boven 1 procent.

De Bel20-index eindigde op een verlies van 0,4 procent. Sterkste dalers in de index waren Umicore (-1,9%) en Ahold Delhaize(-2,1%). Een opvallende stijger op de brede markt was Curetis(+5,9%). Het biotechbedrijf heeft de rechten gekocht op een databank van Siemens Technology Accelerator met informatie over bacteriële genomen, hun DNA-variaties en hoe ze reageren op antibiotica.

De bioscoopgroep Kinepolis (+4,1%) profiteerde dan weer van een koopadvies van ING. Het koersdoel werd opgetrokken van 42 naar 47 euro.

Hamon (-11%) zag zijn omzet in de eerste jaarhelft met een kwart krimpen tot 221 miljoen euro. De daling is het gevolg van een kleiner aantal bestellingen en de opschorting van twee grote contracten met het Spaanse Abengoa, dat in financiële moeilijkheden verkeert. Andere bestellingen werden dan weer uitgesteld of in de koelkast gezet. De engineeringgroep, die koelsystemen, luchtzuiveringsinstallaties en warmtewisselaars voor de industrie bouwt, legde daarnaast een provisie van 10 miljoen euro aan voor onbetaalde facturen. Dit alles deed het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en waardeverminderingen 12,4 miljoen euro in het rood duiken, tegenover een winst van 9,6 miljoen euro vorig jaar. Het bedrijf zag ook zijn kasreserves slinken van 109,3 naar 67,6 miljoen euro, terwijl de schulden stegen van 84,5 naar 137,7 miljoen euro. CEO Francis Lambiliotte wil 15 à 18 miljoen euro per jaar besparen om het bedrijfsresultaat op te krikken. Daarnaast rekent hij ook op het hogere aantal bestellingen in de eerste jaarhelft (+16% tot 287 miljoen euro) om in de tweede jaarhelft hetzelfde resultaat te boeken als in dezelfde periode een jaar eerder.

Brederode (-1,3%) publiceerde na beurstijd zijn halfjaarresultaten. De holding zag de nettowinst zakken naar 26 miljoen euro van 188,6 miljoen euro vorig jaar. De private-equitytak – die investeert in niet-beursgenoteerde ondernemingen – boekte een winst van 12 miljoen euro tegenover 105 miljoen euro vorig jaar. De winstdaling is het gevolg van een vertraging in het aantal participaties waar uitgestapt werd. Ook de winstbijdrage van de beursgenoteerde participaties daalde aanzienlijk, van 87 naar 18 miljoen euro. Het eigen vermogen van de holding steeg 0,4 procent naar 53,24 euro per aandeel. Het aandeel zelf noteert 25 procent onder dit niveau.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content