Aandeel Xstrata blijft aantrekkelijk

Nadat Glencore zijn bod op Xstrata (Kopen) heeft verhoogd naar 3,05 aandeel per aandeel worden stukken van de mijnbouwer nog altijd 8% onder de biedprijs verhandeld.

Dat is de reden waarom ABN Amro de opinie kopen voor Xstrata de afgelopen maanden hebben gehandhaafd, al staan grondstoffenprijzen onder druk.

De verhouding tussen risico en beloning is in het geval van Xstrata nog steeds aantrekkelijk.

Wie aandelen van het Brits-Zwitserse bedrijf Xstrata bezit, betaalt 8% minder voor aandelen van het fusiebedrijf dan de aandeelhouders van Glencore.

Analisten schatten de kans dat de fusie doorgaat op 80%. Definitief groen licht hangt af of de top van Xstrata het bod 24 september voorlegt aan de aandeelhouders en of Qatar Holding het verschil zal maken in de totstandkoming van de deal.

Staatsinvesteringsfonds van Qatar is grootaandeelhouder van de Britse mijnbouwer

De Raad van Bestuur van Xstrata heeft in het verleden enkele biedingen van Glencore naast zich neergelegd. Een belangrijke wijziging in het nieuwe bod is dat topman Davies van Xstrata het eerste halfjaar het fusiebedrijf gaat leiden. Daarna maakt hij plaats voor de topman Glasenberg van Glencore.

Qatar Holding, grootaandeelhouders van de Britse mijnbouwer, heeft volgens ABN Amro in een reactie op het nieuwe bod alleen meegedeeld een boekenonderzoek te beginnen en de resultaten daarvan af te wachten.

Hoewel bijna de hele wereld uitgaan van een fusie, prijst de markt een naar onze mening bescheiden – risicopremie in van 8%. ABN Amro denken dat deal doorgaat en dat er vooral voor Glencore veel op het spel staat.

Steun vanuit Qatar en van de Raad van Bestuur van het bedrijf zelf kunnen leiden tot een opluchtingsrally voor het aandeel. Daarvan kan ook het aandeel Xstrata profiteren.

Als beide bedrijven er niet uitkomen dan legt dat grote druk op de koersen van Glencore en Xstrata. Op het moment vinden de analisten van ABN Amro de risico-beloningsratio voor Xstrata echter aantrekkelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content