7 op de 10 beleggers gebruiken het internet voor hun beleggingen

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

70 procent van de beleggers raadpleegt het internet voor zijn beleggingen. Ruim een op de drie voert transacties online uit. Dat blijkt uit de maandelijkse beleggersbarometer van ING.

Volgens de bank moeten we de cijfers met een korrel zout nemen omdat het om een online-enquête gaat. “De Belgische beleggers zijn dus zeker nog niet allemaal het digitale tijdperk ingetreden”, schrijft ING in een persbericht.

Zo hecht 68 procent van de respondenten nog altijd veel belang aan correcte informatie van zijn bank over de economische situatie en de toestand op de financiële markten. Van hen grijp 67 procent naar een papieren magazine om informatie in te winnen.

Toch worden digitale media zeker niet afgewezen. Liefst 82 procent van de beleggers die informatieverstrekking door hun bank belangrijk vinden, vindt een e-mail van zijn bank een goede manier om geïnformeerd te worden. 65 procent doorbladert al eens een elektronische magazine.

Moderne informatiekanalen zoals een internetvideo of een webinar vallen minder in de smaak bij de beleggers. Slechts 32 procent vindt de video een goed medium, terwijl 35 procent daar totaal geen fan van is. Voor de webinars tekent een derde van deze beleggers, terwijl dit medium een op de drie beleggers (31%) niet kan bekoren.

Beleggers optimistischer

Uit de barometer blijkt ook dat het beleggersoptimisme in augustus steeg tot 110 punten. In juli was dat 106 punten. Het is de negende maand op rij dat de barometer boven het neutrale niveau van 100 punten uitkomt. Het bescheiden optimisme is onder meer te danken aan de eerder positieve afwikkeling van de Griekse crisis.

Het beursoptimisme daarentegen lijkt over zijn hoogtepunt heen te zijn. Zo verwacht 33 procent van de beleggers dat de beurskoersen nog gaan stijgen. Dat is een afzwakking ten opzichte van februari, toen stelde 44 procent nog een beursstijging in het verschiet.

Daarnaast lijkt ook het optimisme over de economie wat afgenomen. Zo ziet 36 procent de economie in de komende maanden aantrekken, terwijl 22 procent van de respondenten eerder een afzwakking verwacht. Het aantal optimisten blijft weliswaar groter dan het aantal pessimisten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content