60.000 miljard dollar is in de Verenigde Staten al in rook opgegaan
In een notedop kan de situatie volgens Marc Haagen van Haagen Invest als volgt worden voorgesteld: eerst was er “goed” geld; dan gaat een maatschappij uitbreiden met sociale programma’s (politici zijn gul met andermans geld); men wil in se de wereld “veroveren” en breidt zijn militaire aanwezigheid over gans de wereld uit; de onkosten stapelen zich op.
Knibbelen aan goud en zilver
Vervolgens wordt er aan het goud en zilver geknibbeld (het oude Rome schaafde de munten af en vermengde ze met koper – de Verenigde Staten verzint geld uit het niets, print geld bij of zelfs dat niet maar tikt een aantal cijfers in een computer in); het gevolg is voor de munt, heel vaak een heel belangrijke of zelfs een wereldmunt : wordt steeds minder waard, doet de prijzen van allerlei stijgen wat (hyper)inflatie veroorzaakt; de mensen, de massa uiteindelijk vlucht naar veilige havens, in dit geval en eigenlijk als énige : goud en zilver.
60.000 miljard dollar is in rook opgegaan
De Verenigde Staten (nog altijd dé groeimotor van de rest van de wereld!) staan voor enorme uitdagingen, allemaal onoverkomelijke. De huizenbubbel is het eerste wat deze maatschappij trof in 2007-2008. Zestig triljoen dollar (dat is 60 duizend miljard) is in rook opgegaan. Dit is geld dat letterlijk in het niets verdwenen is en nog altijd verdwijnt, Marc Haagen spreekt in dat verband van een duidelijk deflatoir effect.
Amerikaanse werkloosheidsgraad ligt ver boven officieel cijfer
De werkloosheid bedraagt officieel nog geen 9 %, maar is in werkelijkheid 23 % als je alle burgers bij telt die wel een job willen maar de moed hebben opgegeven er ooit nog een te vinden. Een spreekwoord zegt : er zijn leugens, grove leugens.en dan zijn er ook nog statistieken. Met statistieken kan je alles bewijzen plus het tegendeel. Dan is het probleem van de schulden. Immense schulden, overal waar je kijkt. Nu bedragen diee al 100 % van het BNP en elk jaar komt daar nog eens 1000 miljard dollar bij, terwijl de ganse Amerikaanse economie maar 15.000 miljard groot is. Al dat geld uit het niets, al die dollars uit het niets, ze verminderen de waarde van alle bestaande dollars. Dit gegeven holt de waarde van de munt uit en veroorzaakt een – vooralsnog enigszins verborgen – muntontwaarding, prijsstijging dus van allerlei.
Dollar heeft 15% van zijn koopkracht verloren
De afgelopen twaalf maanden verloor de USD 15 % van zijn waarde, van zijn koopkracht dus. Dit heet officieel (maar “ze” zullen dat nooit zo uitdrukken) inflatie. Wat doen andere landen daar tegen ? Zelf ook hun munt devalueren, zelf ook geld bij drukken om concurrentieel te blijven, want anders worden hun goederen relatief te duur. Het is volgens Marc Haagen inderdaad een race naar de bodem geworden; wie heeft de laagste munt…”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier