300 jaar werken om een huis te kunnen kopen in Mumbai

In verschillende landen zijn de prijzen van woningen zo sterk gestegen dat er van een zeepbel kan worden gesproken. Wat een zeepbel op de vastgoedmarkt betekent, kunnen onder andere de Amerikanen, de Spanjaarden en de Ieren vertellen. Ook in China is er sprake van een zeepbel op de vastgoedmarkt.

India is op dat vlak tot dusver buiten schot gebleven, maar ook de Indische huizenkopers weten iets van het blazen van zeepbellen. De gemiddelde Indiër moet 300 jaar werken om een huis te kunnen kopen in Mumbai, waarmee laatstgenoemde stad zowat de duurste in de wereld is geworden.

Voor een optrekje van ongeveer 100 vierkante meter in Mumbai moet gemiddeld 1,14 miljoen dollar worden betaald en dat bedrag stemt inderdaad overeen met 308 keer het gemiddeld inkomen van een Indiër. De cijfers zijn afkomstig van Knight Frank LLP en van de U.S. Central Intelligence Agency

Huizen zijn ook op andere plaatsen erg duur

Het is misschien interessant om even te kijken naar de prijzen in een aantal andere steden. In Shanghai moet een kandidaat-koper een bedrag op tafel leggen dat overeenstemt met 233 keer het gemiddeld inkomen van een doorsnee Chinees, in Moskou is dat 144 keer.

In Singapore en New York is respectievelijk 43 en 48 keer het gemiddeld jaarinkomen nodig wanneer iemand daar vastgoed wenst te kopen.

In Mumbai kostte tijdens het vierde kwartaal een vierkante meter gemiddeld 11.400 dollar, terwijl het gemiddeld jaarinkomen 3700 dollar bedraagt, in Shanghai liggen deze bedragen respectievelijk op 19.600 en 8400 dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content