Drie verklaringen waarom de goudprijs boven 2.500 dollar klimt

Christine Lagarde (president van de Europese Centrale Bank), Kazuo Ueda (gouverneur van de Bank of Japan), Jerome Powell (voorzitter van de Federal Reserve) in Jackson Hole, vorig jaar. | Foto: Natalie Behring/Getty Images
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Terwijl de meeste andere grondstoffen en metalen de voorbije weken en maanden flink wat van hun pluimen lieten, blijft het gele metaal maar nieuwe toppen neerzetten. In euro loopt het rendement dit jaar al op tot boven 20 procent. We zetten drie verklaringen op een rij.

1. Zenuwachtigheid op de markten

Traditioneel is de zomerperiode vrij rustig op de financiële markten, met een lage prijsvolatiliteit, maar dat is dit jaar wel anders. Goud daalde in eerste instantie mee met de aandelenmarkten, maar dat had te maken met de activiteit op de termijnmarkten (het zogenoemde papiergoud). Door de prijsstijging van de voorbije maanden was de speculatieve long-positie op de Comex-termijnmarkt opgelopen naar het hoogste niveau sinds begin 2020. Maar daarna begon het goud weer volop te blinken, met nieuwe recordniveaus op de tabellen.

2. Particulieren kopen weer

De stijging van de goudprijs in het eerste deel van 2024 was bijna volledig te wijten aan de aanhoudende aankopen door de centrale banken, vooral van opkomende landen, met China op kop. Nu staan ook de private beleggers weer aan de aankoopzijde. Dat wordt geïllustreerd door de cijfers van de fysieke ETF stromen, die maandelijks door de World Gold Council (WGC) worden gepubliceerd. In juli werd voor 3,7 miljard dollar aan fysieke goudtrackers gekocht. Het was de derde maand op rij dat er een netto-instroom was en het hoogste cijfer sinds begin 2020. In Noord-Amerika ging 2 miljard dollar naar goudtrackers, Europa kende een instroom van 1,2 miljard, de rest kwam uit Azië. Alle fysieke goud-ETF’s hebben nu gezamenlijk 3.154 ton goud onder beheer, goed voor een tegenwaarde van bijna 250 miljard dollar.

3. Start van een neerwaartse rentecyclus in de VS

Op de lange termijn blijven de vooruitzichten heel gunstig. Er liggen rentedalingen in het vooruitzicht, na tegenvallende macro-economische cijfers en een arbeidsmarkt die barsten begint te vertonen, met minder nieuwe banen en een hoger werkloosheidspercentage. Volgens de CME FedWatch Tool verwacht nu een grote meerderheid van de strategen en de economen een eerste rentedaling met (minstens) 25 basispunten op de volgende Fed-meeting van 18 september. Beleggers anticiperen nu dat Fed-voorzitter Jerome Powell eind deze week, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole, zal hinten op die eerste renteverlaging. Historisch valt de start van een neerwaartse rentecyclus samen met een periode waarin de goudprijs sterk presteert.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content