22 Amerikaanse steden dreigen op korte termijn in recessie te belanden

De economie in de Verenigde Staten bevindt zich op een gevaarlijk keerpunt, waarbij de mogelijkheden op een nieuwe recessie sterk zijn toegenomen. Of die er al dan niet gaat komen, weten we binnenkort.

Op lokaal niveau zijn de risico’s op een recessie zelfs nog groter. Volgens een rapport van Moody’s Economy.com bengelen 22 grote en middelgrote steden op de rand van een recessie.

Dat betektent dat de situatie er op het vlak van tewerkstelling, huizenbouw, vastgoedprijzen, industriële productie enzovoort er zo dramatisch zijn dat binnen drie maanden een recessie dreigt.

Meer dan de helft van de betrokken steden bevindt zich in het zuiden van de Verenigde Staten, vijf van hen in het Midwesten. Andrew Gledhill, auteur van het rapport, is van mening, dat de betrokken steden in het eerste kwartaal van volgend jaar in een recessie gaan verzeild raken.

Obligatiemarkt wijst in richting van L-beweging in de economie

Het rendement op de 30-jarige Duitse staatsobligatie bevond zich gisteren op een recorddieptepunt. De koers van de 10-jarige staatsobligatie bevond zich anderzijds op het laagste punt voor de afgelopen 10 jaar.

De vlucht naar Duitse staatsobligaties moet worden begrepen als een signaal dat de financiële markten vrezen dat de wereldwijde economische opleving aan het doodbloeden is.

Kornelius Purps, fixed-income strategist bij UniCredit Spa, is er geen enkel signaal dat er op wijst dat de lage rendementen de vraag naar Duitse staatsobligaties doen afnemen.

Purps is van mening dat de obligatiemarkt zich voorbereidt op een L-vormig scenario in de economie. Dat betekent dat de economie zich op een laag niveau gaat stabiliseren.

Onderhuids leeft bovendien de vrees dat de Europese begrotingscrisis op een bepaald moment opnieuw de kop gaat opsteken, in welke vorm dan ook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content