10 tips voor de aankoop van fysiek goud

© REUTERS

In turbulente tijden nemen beleggers hun toevlucht tot het edele metaal. De goudprijs is in de voorbije vijf jaar haast ononderbroken gedaald, maar sinds de jaarwisseling is het goud ruim een kwart duurder geworden.

Er zijn verschillende manieren om in goud te beleggen: via beleggingsfondsen, aandelen in goudmijnen of afgeleide producten zoals turbo’s. De puurste vorm is de aankoop van fysiek goud. Hoe pakt u dat aan? Beleggers haalden jaren hun neus op voor fysiek goud, omdat het een ‘dode’ belegging is. Het brengt geen intresten of dividenden op. De historisch lage rentevoeten hebben die handicap zo goed als weggewerkt. Daarnaast heeft een belegging in goud een niet te versmaden fiscale troef, want het is belastingvrij: u betaalt geen btw bij de aankoop en geen meerwaardebelasting bij de verkoop.

Voor een goed gespreide beleggingsportefeuille raden we aan minstens 5 procent van uw kapitaal te investeren in fysiek goud.

Philippe Lawaisse

Door de vele onzekerheden in de wereldeconomie is de vraag naar goud gestegen. “Voor een goed gespreide beleggingsportefeuille raden we onze klanten aan ook minstens 5 procent van hun kapitaal te investeren in fysiek goud”, zegt Philippe Lawaisse junior. Lawaisse Beursvennootschap uit Kortrijk heeft zeventig jaar ervaring in de aan- en verkoop van goud. Philippe Lawaisse heeft concrete tips voor wie fysiek goud wil aankopen.

1. Controleer het goudgehalte

“Bij de aankoop van zowel gouden munten als staven doet u er goed aan een betrouwbare, professionele tegenpartij te zoeken. Koop geen munten waarvan u twijfelt aan de kwaliteit of het goudgehalte. Zo raden wij een belegging in de nochtans populaire 20 dollarmunten van het type Saint-Gaudens af. Wie kwaliteitsgarantie zoekt bij staven, kan kiezen voor producten met het LBMA-certificaat. Zo bent u zeker van het gewicht en van het goudgehalte. Weet dat staven van 100 procent puur goud niet bestaan, want die zouden uit elkaar vallen. Er is een bindstof nodig, waardoor het maximale gehalte 99,99 procent is.”

2. Volg de factoren die de goudprijs beïnvloeden

“De waarde van goud is wat de markt ervoor geeft. Op aandelen kun je een waardering plakken aan de hand van parameters als de koers/winstverhouding of de boekwaarde. Bij goud is dat onmogelijk. Sommigen doen een beroep op technische analyse van de grafieken, maar ook dat is allesbehalve zaligmakend. Je kunt wel de factoren opvolgen die de goudprijs direct beïnvloeden: de marktrente, de dollarkoers, de inflatie, de internationale politieke situatie en het spel van vraag en aanbod. Wanneer een centrale bank bijvoorbeeld beslist goud te verkopen, dan zal dat de goudprijs tijdelijk onder druk zetten.”

3. Koop gespreid in tijd

“De goudprijs verandert de klok rond. Het is dan ook onmogelijk het ideale instapmoment te kiezen. Daarom kunt u het best uw aankopen spreiden in de tijd. Er zijn staven op de markt van 5 gram tot 1 kilogram en meer. Hoe kleiner de staven, hoe groter de premie die u betaalt ten opzichte van de goudprijs. U betaalt een kleine meerprijs om meerdere, kleinere staven te kopen, maar dat heeft als voordeel dat uw belegging in fysiek goud veel liquider en flexibeler is. Als u bijvoorbeeld een deel van uw goud onder uw kinderen wenst te verdelen, dan zijn kleinere staven interessanter dan één grote staaf.”

4. Vergelijk de nettoprijzen van handelaars

“De meeste marktspelers afficheren hun aan- en verkoopprijzen. Vooraleer aan te kopen, vergelijkt u het best de prijzen. Ieder heeft zijn eigen specialiteit en dat geeft prijsverschillen. Zorg er wel voor dat u altijd de nettoprijzen vergelijkt, want soms zijn sommige transactiekosten nog niet inbegrepen.” De aan- en verkoopprijzen van grote handelaars zoals Gold & Forex International, The House of CPoR Devises kunt u op hun respectievelijke websites raadplegen.

5. Kies voor gevestigde waarden

“Sommige munten noteren met een premie ten opzichte van hun eigenlijke goudwaarde. Meestal bedraagt die premie niet meer dan enkele procenten, maar door het spel van vraag en aanbod kan dat verschil soms oplopen tot wel 10 procent. Bij de meest courante munten zoals de Belgische Louis, de Franse Napoleon, de Nederlandse gouden tientjes (10 gulden), enzovoort, blijft de premie beperkt tot maximaal 2 procent. Bij die vrij bekende munten schommelt de premie meestal minder dan bij minder frequent verhandelde munten.”

6. Hou de dollarkoers in de gaten

“Op de wereldmarkt wordt de goudprijs uitgedrukt in Amerikaanse dollar. Wie belegt in fysiek goud loopt een wisselkoersrisico en dat kan ervoor zorgen dat u bij een gestegen goudprijs (in dollar) toch minder ontvangt dan wat u aanvankelijk had geïnvesteerd. Om ongewenste verrassingen te voorkomen, doet u er goed aan de goudprijs in euro te volgen.”

7. Behandel goud met zorg

“De gemakkelijkste manier om uw fysieke goud te bewaren, is door het te deponeren in een gehuurde kluis bij een bankinstelling. Maar daar hangt een prijskaartje aan vast dat aan uw rendement knabbelt. Sommige mensen bewaren hun goud op de meest onwaarschijnlijke plaatsen in en om het huis. Velen willen hun goud nog eens extra opblinken voor ze het verkopen. Wees voorzichtig daarmee, want goud is een zachte stof waardoor borstels of chemische schoonmaakmiddelen vaak meer kwaad dan goed doen.”

8. Zilveren munten zijn minder praktisch als alternatief

“Zilver heeft de naam het kleine broertje van goud te zijn. Het heeft als voordeel dat het heel wat industriële toepassingen kent, denk maar aan de productie van laptops en zonnecellen. Maar zilver heeft ook nadelen. In tegenstelling tot de gouden variant zijn zilveren staven onderworpen aan een btw-tarief van 21 procent. Zilveren munten ontsnappen daaraan. Het grootste bezwaar tegen zilver is meer van praktische aard. Wie belegt in 1 kilogram fysiek goud, ontvangt een staafje dat niet veel groter is dan een pakje chocolade. Wie eenzelfde bedrag belegt in fysiek zilver, krijgt 65 kilogram mee naar huis. Dat is al een pak moeilijker om in een bankkluis te deponeren.”

9. U kunt slechts 10 procent cash betalen

“In het kader van de antiwitwaswetgeving heeft de wetgever beslist bij de aankoop van edelmetalen de betaling in cash te beperken. De particuliere koper mag slechts 10 procent van de aankoopprijs cash betalen, met een maximum van 3000 euro. In de praktijk komt dat echter nog nauwelijks voor. Enkel gelegenheidsklanten betalen af en toe het voorschot in cash.”

10. Oud goud is een geval apart

“Wie nog oude juwelen in huis heeft en die wil verzilveren, gaat daarvoor het best naar gespecialiseerde goudhandelaren en juweliers. Omdat de controle van de herkomst en de kwaliteit veel moeilijker is, is dat niet het werkterrein voor beursvennootschappen of banken.” Ook bij de verkoop van juwelen leert de ervaring dat het loont in verschillende winkels na te vragen hoeveel zij bereid zijn voor uw gouden juwelen te betalen.

(Door Dirk Van Thuyne)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content