10 favoriete aandelen voor 2012: een lijstje met koopwaardige Benelux-aandelen

Het ING Equity Markets team publiceerde op de eerste handelsdag van september zijn meest recente aandelengids “Vicieuze cirkel”. Deze publicatie bevat een analyse van de Benelux-aandelen voor het tweede semester van 2012.

Climbing the Wall of Worries

De iets minder defensieve top picks van het januari-rapport (Climbing the Wall of Worries) en de winstneming na de initiële rally, zorgden voor een goed resultaat, ondanks de moeilijke context voor de aandelenmarkten in de eerste jaarhelft van 2012.

De langetermijnselecties realiseerden +19,2%, d.i. 13,2% beter dan de MSCI Europe index. De lijst met minstfavorieten stelde teleur, met een rendement van -10,4% en een alpha versus de AEX, BEL20 en MSCI Europe index van +5,3%, -0,8% en +2,8%.

Vicieuze cirkel

Een jaar na de verlamming van de macro-economische context door de politieke besluiteloosheid en het gebrek aan oplossingen voor een perifere bail-out, lijken we volgens de analisten van ING in een vicieuze cirkel terecht gekomen te zijn.

Ondanks een sprankeltje hoop ingevolge een sterker dan verwachte VS-economie, een zachte landing in China en monetaire steun van de centrale banken, blijven de leiders van de eurozone struikelen en worstelen om te overleven.

What’s new?

Na een licht optimistische start van 2012 ziet de aanvang van de tweede jaarhelft er onzeker uit. De Amerikaanse soft patch dreigt ernstiger te zijn dan verwacht, de Europese inkrimping blijft aanhouden, de Griekse toekomst in de eurozone blijft onzeker en de Chinese groei lijkt over zijn hoogtepunt heen.

Aan de andere kant geven de centrale banken steun en beloven er nog meer, wat de aandelenmarkten recent stimuleerde. Gezien deze omstandigheden nemen de analisten van ING met hun top picks zo min mogelijk risico op macro-economisch vlak.

De favorietenselectie blijft evenwichtig maar voorzichtig, met name na de recente stijging van de beurzen met ongeveer 20%. De Benelux-raming gebaseerd op de PER van de komende 12 maanden, is met 9% gestegen sinds 1 januari 2012 en afgezet tegen het gemiddelde, lijkt de markt een winstverlies van 13% in te calculeren, wat minder is dan het geschatte effect van een Griekse uitstap (-15-29%).

De voorkeuraandelen

ING opteert voor bedrijven met (1) een beperkte globale blootstelling, d.w.z. bijzondere situaties met aanzienlijk risico’s, (2) een geografische blootstelling aan zones met een relatief hoog groeipotentieel, zoals de VS en opkomende markten, en een lage blootstelling aan de eurozone, (3) een sterk, duurzaam dividendrendement, zelfs in een minder gunstig macro-economisch scenario, en (4) een zeer aantrekkelijk risico-winstprofiel, in een scenario dat een Griekse uitstap combineert met een mid cycle analyse.

De tien favoriete aandelen van ING voor de Benelux zijn ASM International, Barco, Boskalis, Brunel International, CSM, D’Ieteren, Heineken, SBM Offshore, Telenet Group en Unit4.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content