Ondernemen Ondernemen Antwerpse Molenbergnatie is uniek in Europa: 'Voor koffie zijn wij de grootste' Antwerpen is de grootste koffiehaven ter wereld. 40 procent van die koffie passeert langs Molenbergnatie. Trends trok naar de grootste koffiespecialist in de haven voor enkele kwaliteitscontroles.
Ondernemen Ondernemen Restaurant Souvenir bekroond voor duurzaam personeelsbeleid: 'We willen dat ons personeel zich goed en veilig voelt bij ons' Trends selecteert grensverleggende thema's. Restaurant Souvenir verdient het label omdat het in de horeca respectvol omgaat met zijn personeel.Duurzaamheid in de horeca gaat over meer dan enkel biologische en lokale groenten, maar ook over correcte werkomstandigheden voor het personeel, stelt Joke Michiel. Met haar restaurant Souvenir in Gent wil ze een mentaliteitsverandering op gang brengen. "Ik heb veel ongelijkheid gezien, ook als vrouw, en dat wilde ik niet meer."
Ondernemen Ondernemen Piet Huysentruyt: 'Ik heb nooit iets voor het geld gedaan' Piet Huysentruyt wordt volgende maand 60. Dat viert hij met de comeback van SOS Piet op tv, maar ook met een kookboek met gerechten die hem gemaakt en gekraakt hebben en een lijvige autobiografie. "De mensen kennen meestal maar één versie van mij, terwijl er drie Pieten zijn. Ik wil dat ze me leren kennen zoals ik écht ben."
Gastronomie Gastronomie Bye bye Bon Bon: chef Christophe Hardiquest slaat tweesterrenbladzijde om Eind juni sluit Christophe Hardiquest, een van de beste chefs van België, na 20 jaar zijn restaurant Bon Bon in Sint-Pieters-Woluwe. Waarom sluit iemand een goed draaiende zaak? 'Ik heb nood aan iets nieuws én aan vrijheid om te kunnen creëren.'
Style Style Bye bye Bon Bon: chef Christophe Hardiquest slaat tweesterrenbladzijde om Eind juni sluit Christophe Hardiquest, een van de beste chefs van België, na 20 jaar zijn restaurant Bon Bon in Sint-Pieters-Woluwe. Waarom sluit iemand een goed draaiende zaak? 'Ik heb nood aan iets nieuws én aan vrijheid om te kunnen creëren.'
Style Style Chef René Redzepi: 'Ik droom van Nomaland, waar het behoud van de natuur vooropstaat' Alsof het runnen van 's werelds beste restaurant nog niet uitdagend genoeg is, lanceert chef René Redzepi van Noma nu Noma Projects, een eigen label van culinaire producten. "Ik ben zenuwachtiger dan ooit. We hebben altijd een restaurant gerund. Pas nu wordt het echt een bedrijf."
Ondernemen Ondernemen Nieuwkomers in de horeca: 'In iedereen schuilt een talent, je moet het er gewoon uithalen' Er is een nijpend personeelstekort in de horeca. Om goede werkkrachten te vinden moet er duurzaam worden geïnvesteerd in mensen. Ook in mensen met een kansarme achtergrond, vinden de bezielers van LPM Academy in Durbuy en Instroom Academy in Antwerpen. "Wie weet, neemt een van hen ooit wel mijn plek in."
Inspiratie Inspiratie 's Werelds beste restaurant ligt voor het eerst in Zuid-Amerika: maak kennis met chef Pía León Op 5 oktober wordt in Antwerpen de Best Female Chef Award uitgereikt aan Pía León, de oprichtster van het restaurant Kjolle in de Peruaanse hoofdstad Lima. Een speciale prijs voor de beste vrouwelijke chef kan een stimulans zijn, vindt León, al hoopt ze dat die over enkele jaren niet meer nodig is. "De realiteit leert dat veel vrouwen niet in het vak durven te stappen, omdat het zo vaak door mannen gedomineerd wordt."
Ondernemen Ondernemen België wordt een wijnland De Belgische wijnbouw is volwassen geworden. Maar dat veel Belgische wijnen naast buitenlandse topwijnen kunnen staan, is voor veel landgenoten toch nog een goed bewaard geheim. "Het is vreemd dat de internationale erkenning zich nog niet heeft vertaald in wijnchauvinisme."
Ondernemen Ondernemen Chef-kok Viki Geunes (Zilte): 'Ik stel me voortdurend ter discussie om te blijven evolueren' Al drie maanden is restaurant Zilte noodgedwongen dicht. Op de negende verdieping van het MAS is het muisstil, maar bij chef en eigenaar Viki Geunes giert de adrenaline nog door zijn aders.
Nieuws Nieuws Sterrenchef Marcelo Ballardin: 'Goede restaurants zullen dit overleven' Marcelo Ballardin wordt weer helemaal warm als hij terugdenkt aan de energie die hij voelde toen de klanten terugkeerden na de eerste lockdown. Intussen is zijn restaurant opnieuw dicht. "We hebben een buffer en komen dit te boven. Ik maak me zorgen over de nieuwe restaurants. Zij hebben geen eerlijke kans gekregen."