‘Met een frituur word je niet rijk, maar je kunt ervan leven’

Frituur De Meersbloem | Foto: Emy Elleboog
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De frituren in Vlaanderen zijn behoorlijk rendabel, blijkt uit een onderzoek van Trends samen met de financieel-economische databank Trends Business Information. “Zelfs de kleinste frituren halen een gemiddelde cashflow van 29.000 euro. Daarvan zal je niet rijk worden, maar je kan er zeker mee overleven”.

De Meersbloem in Oudenaarde en Bellegems Friethuisje staan afgetekend bovenaan in de ranking die Trends samen met de financieel-economische gegevensbank Trends Business Information opstelde van de meest winstgevende frituren in Vlaanderen. We analyseerden de cijfers van 2.574 Vlaamse frituren op basis van de ondernemingsnummers van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), dat een vergunning geeft voor de uitbating van een frituur.

Al zijn dat niet allemaal frituren pur sang. Ook een pretpark als Bobbejaanland heeft een frituurvergunning, maar is uiteraard veel meer dan dat. Ook tuincentra met een eetgelegenheid in huis, staan in de lijst. Zelfs een filiaal van de voedingsmultinational Puratos heeft een frituurvergunning. Dat type bedrijven werd uit de analyse geweerd.

De investeringen zijn beperkt. Je kan nog altijd een frituur uitbaten in een caravan of een tuinhuisje

Pascal Flisch, Trends Business Information

Balansen

Het belangrijkste criterium om de rangschikking op te stellen is de behaalde cash­flow. “Dat is het bedrag aan cash dat aan het einde van het boekjaar overblijft, na betaling van alle kosten”, duidt Pascal Flisch, analist bij Trends Business Information. “Dus ook de leninglasten en de belastingen. Het geeft een beeld van de reële rendabiliteit van de onderneming. Dat bedrag moet volstaan voor de investeringen. De onderneming kan de aandeelhouders ook trak­teren op een dividenden­uitkering.”

Van de 2.574 frituurbedrijven in Vlaanderen legden 1.055 bedrijven een balans neer voor het boekjaar 2022, en al 403 voor 2023. Eenmanszaken bijvoorbeeld leggen geen balansen neer. Dat is 41 procent van het totaal, of meer dan in de brede economie, waar een derde van alle bedrijven balansen neerlegt.

Het gaat hoofdzakelijk om kleinere bedrijven. 95 procent van de 1.055 ondernemingen die een balans neerlegden, heeft maximaal vier werknemers. “Er zijn duidelijk veel meer ondernemingen met weinig werknemers dan zonder”, merkt Pascal Flisch op. “Dat is ook logisch. Je kan moeilijk alleen werken en die heel veel uren kloppen”.

Beperkte investeringen

Pascal Flisch is gematigd ­positief over de frituren. “Zelfs de kleinste bedrijven, zonder werknemers, halen een gemiddelde cashflow van 29.000 euro. Daarvan zal je niet rijk worden, maar je kunt er zeker mee overleven. Ook omdat de investeringen beperkt zijn in zo’n kleine onderneming. Je kunt nog altijd een frituur uitbaten in een ­caravan of een tuinhuisje. De technische installaties – zoals een friteuse, een afzuigkap en een koelkast – kun je vaak tweedehands kopen.

“Typisch voor de sector is bovendien de beperkte en relatief goedkope voorraad, die ook nog eens een hoge omloopsnelheid heeft. Met weinig werkkapitaal kan je dus een hele dag bezig zijn. Die heel korte handels­cyclus is een wezenlijk verschil met kapitaalintensievere sectoren, zoals de meubelsector of de kleding­winkels.”

Negatieve cashflow

Slechts iets minder dan een achtste van de frituren haalt een negatieve cashflow. Die verbranden dus cash met hun activiteiten. “Dat is veel beter dan in de brede economie”, benadrukt Pascal Flisch. “Daar verbrandde in 2022 iets meer dan een vijfde cash. Met een belangrijke nuance, zeker voor die kleine frituren: we weten niet altijd wat er naast de balans gebeurt.”

Ook de solvabiliteit van de frituren, de mate waarin de bedrijven niet te veel schulden hebben, oogt behoorlijk. Bij iets meer dan 60 procent van de vennootschappen bestaat minstens een kwart van het balanstotaal uit eigen middelen. Nog eens 12 procent heeft een eigen vermogen tussen 15 en 25 procent. “Daarmee scoren de frituren iets slechter dan de brede economie”, blijft Pascal Flisch voorzichtig. “Twee derde van onze ondernemingen hebben minstens een kwart eigen middelen. De frituren staan er dus toch iets zwakker voor.”

Lees meer:

De top 20 en de succesformule achter de twee meest rendabele frituren in Vlaanderen

Van beste van België tot louter vegetarische frituur

Partner Content