Werkgevers eerder positief over tewerkstelling

09/09/14 om 02:33 - Bijgewerkt om 02:33

De Belgische arbeidsmarkt zou in het volgend kwartaal licht opveren. Of in ieder geval verwachten meer werkgevers dat de totale werkgelegenheid zal stijgen dan dat die zal dalen.

Werkgevers eerder positief over tewerkstelling

Volgens Philippe Lacroix van Manpower blazen de bedrijven nog warm en koud © Belga

Dat blijkt uit de Manpower barometer. Voor het derde kwartaal, van juli tot en met september, gaf die barometer nog een negatieve verwachting.

De barometer, die de verwachtingen van 751 werkgevers verwerkt, komt voor het vierde kwartaal net boven nul uit, wat ongeveer 4 procent beter is dan voor het derde kwartaal en eveneens 4 procent beter dan in het vierde kwartaal van 2013.

De reacties van de werkgevers blijven voorzichtig: vier procent van hen is van plan aan te werven in het slotkwartaal, 1 procent zou mensen ontslaan en 92 procent verwacht een status quo.

'Koud en warm'

Volgens Philippe Lacroix, managing director van ManpowerGroup BeLux, is er nog geen structurele positieve trend. "De werkgevers blazen koud en warm tegelijk en blijven in deze aanhoudende onzekere tijden focussen op de korte termijn."

Er zijn ook regionale verschillen. Wallonië blijft negatief, Vlaanderen en Brussel zijn positief. Vlaanderenen is zelfs positiever dan het sinds 2011 is geweest.

In enkele sectoren groeit de kans op werk volgens de barometer significant: transport, logistiek en communicatie, financiële instellingen/verzekeringen/vastgoed/diensten en horeca.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners