Een zorgeloos pensioen: een werk van lange adem

© Getty Images/iStockphoto
NN Insurance
Publishing Partner

Publishing Partner verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

1 februari 2017, 09:30 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

Het wettelijk pensioensysteem in ons land staat onder druk. De overheid nam al diverse maatregelen, maar toch blijven er vragen of het huidige wettelijke pensioen op lange termijn wel betaalbaar blijft. Experts raden aan om zelf actie te ondernemen: meer sparen voor aanvullende pensioenen en op het moment van pensionering kiezen voor een actief beheer van de pensioenspaarpot, zodat u met een gerust gemoed van uw verdere leven kan genieten.

Wie zich straks of op langere termijn geen zorgen wil maken over zijn pensioen, begint beter nu al alles op een rijtje te zetten. Onderzoek heeft immers aangetoond dat de Belgen te weinig met hun geldzaken bezig zijn of er te weinig over weten. “Eigenlijk moeten we vaststellen dat mensen bij de aankoop van pakweg een wasmachine of droogkast meer vergelijkingen maken dan bij de aankoop van een financieel product”, vertelt Jim Lannoo, woordvoerder van de FSMA, het orgaan dat toeziet op de financiële instellingen.

Een goed pensioen moet je voorbereiden: hoe vroeger je eraan begint, hoe beter.

De overheid lanceerde daarom een programma voor financiële educatie met onder meer de website wikifin.be. Daar wordt ook heel wat aandacht besteed aan het pensioen. Lannoo: “Een goed pensioen moet je voorbereiden: hoe vroeger je eraan begint, hoe beter. Er zijn heel wat mogelijkheden om naast het wettelijk pensioen een aanvullend pensioen op te bouwen. En er zijn ook fiscale stimulansen die jonge en minder jonge mensen aansporen om aan pensioensparen te doen.”

Nood aan een aanvullend inkomen

Een belangrijke stap om werk te maken van een zorgeloos pensioen, is weten welk inkomen je nodig zal hebben na de pensionering. Jo Stremersch, onafhankelijk financieel planner van het kantoor Stremersch, Van Broekhoven & Partners: “De meeste mensen kijken aan tegen een forse terugval van hun inkomen vanaf het pensioen. Wie zijn levensstandaard wil handhaven, moet dus de nodige provisies aanleggen. Eigenlijk moet u ervan uitgaan dat u een even groot inkomen nodig hebt als vandaag. Want er vallen inderdaad kosten weg, maar daar komen andere noden voor in de plaats.”

Jo Stremersch
Jo Stremersch© Emy Elleboog

Na het maken van de rekensom, kan het sparen voor een aanvullend inkomen beginnen. “Er is bijvoorbeeld de groepsverzekering via de werkgever. Maar door de lage rentes bouwt men vaak minder kapitaal op dan gedacht”, merkt Jo Stremersch op. “Men kan ook individueel aan pensioensparen doen, wat in België erg populair is dankzij de belastingvermindering op stortingen tot 940 euro per jaar.”

Op deze manier wordt een belangrijke stap gezet om het wettelijk pensioen aan te vullen. Maar het werk is nooit af. “Uiteraard kunt u nog extra gaan sparen of beleggen. En ook de eigen woning kan als een buffer voor het pensioen worden gezien. Ons advies is om uw plannen op gezette tijdstippen te herrekenen en uw spaargedrag indien nodig bij te sturen. Uiteindelijk moet u zelf initiatief nemen om ook na uw pensioen zonder zorgen van een levenslang gegarandeerd inkomen te genieten”, besluit de expert.

Een zorgeloos pensioen: een werk van lange adem
© Getty Images/iStockphoto

Een levenslang gegarandeerd inkomen

Ook de financiële sector zoekt naar oplossingen die gepensioneerden meer vertrouwen moeten geven. Charles de Peñaranda van NN Insurance Belgium: “We merken bij onze klanten dat ze zich bewust zijn van de nood om een aanvullend inkomen op te bouwen, naast het wettelijke pensioen. Ze vragen ons vooral gemoedsrust, zodat ze weten dat ze altijd over een vast en voldoende hoog inkomen kunnen blijven beschikken na hun pensionering.”

Gepensioneerden moeten over voldoende middelen beschikken om hun leven zo aangenaam mogelijk te kunnen verderzetten.

Na de pensioenopbouw wordt financiële planning voor elke gepensioneerde een must. “Op het moment van pensionering komen er reserves vrij. En vaak moeten mensen vandaag zelf gaan zoeken hoe ze die het best beheren: via een spaarboekje, een fonds, vastgoed, enzovoort…”, weet de Peñaranda. “Maar gepensioneerden leiden ook een actief leven en moeten dus ook over voldoende middelen beschikken om hun dagelijkse leven zo aangenaam mogelijk te kunnen verderzetten.”

Charles de Peñaranda
Charles de Peñaranda© Mark Hens

“Bij NN geloven we sterk in innovatieve oplossingen die mensen verzekeren van een levenslang gegarandeerd inkomen. De gepensioneerde kan zo ten volle genieten van zijn of haar pensioen, zonder zich steeds weer zorgen te moeten maken over het beheer van zijn geld. Het is aan onze sector om met meer passende oplossingen te komen voor deze toenemende behoefte”, besluit de product manager van NN Insurance Belgium.