Horeca Vlaanderen waarschuwt: ‘20.000 banen op de helling’

© reuters

Volgens Horeca Vlaanderen vormen de huidige faillissementscijfers slechts het topje van de ijsberg.

Volgens Horeca Vlaanderen vormen de huidige faillissementscijfers slechts het topje van de ijsberg.
Handelsinformatiekantoor Graydon maakte donderdag bekend dat het aantal faillissementen in ons land met bijna 40 procent gestegen is in juli ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In de eerste 7 maanden van 2013 kwamen 15.000 banen op de tocht te staan als gevolg van die faillissementen. De zwaarste klappen vielen in de horecasecor: 2.117 in België, waarvan 1.067 in Vlaanderen.

Horecaplan

Belangenorganisatie Horeca Vlaanderen luidt in een reactie niet minder dan de alarmbel. Het ‘horecaplan’, dat de sector moet helpen om de invoering van de geregistreerde kassa ( de zogenaamde black box) te verteren, blijkt volgens de organisatie ver van voldoende.

‘20.000 banen op de tocht’

“De faillissementscijfers met bijhorend jobverlies die we nu zien zijn slechts een voorbode van wat ons te wachten staat”, zegt voorzitter André Descheemaecker. “Laat dit een wake-up call zijn voor de overheid. Creëer een ondernemingsklimaat waarin een horecabedrijf met personeel rendabel kan zijn. Zo niet betekent de invoering van de geregistreerde kassa – als die vanaf 2014 wordt ingevoerd zonder verlaging van de arbeidskosten – een verlies van meer dan 20.000 banen”, luidt het.

Competiviteitspact

Horeca Vlaanderen is niet de enige belangenorganisatie die waarschuwt voor bijkomend jobverlies. Karel Van Eetvelt, topman van ondernemersorganisatie Unizo, grijpt de faillissementscijfers aan om te pleiten voor een competitiviteitspact. “Hoeveel jobs moeten nog verloren gaan vooraleer het competitiviteitspact er eindelijk komt?” vraagt hij zich af in een persbericht. Als remedie voor de “hoge loonkosten en vele belastingen” stelt Van Eetvelt een ‘drastische lineaire loonlastenverlaging van 5 procent’ en een ‘hervorming van het automatische indexsysteem’ voor.

Vlaams voorbeeld

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) roept op zijn beurt de verschillende overhedenin ons land op om naast beleidsmaatregelen ook projecten uit te werken die faillissementsgevoelige bedrijven van de ondergang kunnen redden. “De Vlaamse overheid heeft die boodschap goed begrepen en keurde vorige week een aantal projecten goed die ondernemingen voor een faillissement moeten behoeden”, luidt het. De zelfstandigenorganisatie roept de andere overheden op om het voorbeeld van de Vlaamse regering te volgen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content