Hoe u een laptop verantwoord gebruikt

30/08/11 om 10:20 - Bijgewerkt om 10:20

Bron: Trends

Een laptop is handig omdat hij compact is. Maar daar zit ook een gevaar aan: u kunt hem gemakkelijk verkeerd gebruiken, waardoor u rug-, nek- of schouderklachten kunt ontwikkelen.

• Zorg ervoor dat u recht in uw stoel zit met de schouders ontspannen.

• Beweeg vanuit de bovenarmen. De hoogte van het bureau moet zo zijn dat wanneer u goed rechtop zit, uw schouderspieren ontspannen blijven bij het typen en 'muizen'. U kunt dan met de armen net boven het bureau bewegen, zodat de armen vanuit de bovenarmen worden bewogen en de polsen stabiel blijven. Leg de onderarmen of polsen dus niet op het bureaublad, want dat heeft tot gevolg dat u gaat bewegen vanuit de polsen. Dat kan klachten veroorzaken in de onderarmen, polsen of handen. Vaak staan bureaus te hoog ingesteld, waardoor het niet vol te houden is om vanuit de bovenarmen te bewegen.

• Gebruik een los toetsenbord en een aparte muis. U kunt een normaal toetsenbord nemen of een minitoetsenbord. Een minitoetsenbord heeft twee voordelen. Het past beter in uw tas en omdat het numerieke deel ontbreekt, is het veel smaller. Daardoor kunt u de muis dichterbij leggen en hoeft u uw arm minder ver opzij te tillen om te muizen. Neem er wel eentje waarbij de letters net zo ver uit elkaar staan als bij een normaal toetsenbord.

• Zet de laptop zo dat u gemakkelijk rechtop kunt blijven zitten. Zorg ervoor dat uw hoofd recht staat. Stel de hoogte van het beeldscherm zo in dat u ontspannen op uw laptop kunt kijken. Vaak is er een behoorlijke verhoging nodig zijn om het juiste niveau te bereiken. Gebruik hiervoor een beeldschermverhoger, dockingstation of gewoon een aantal pakken papier. Het voordeel van een dockingstation is dat u een ander beeldscherm kunt nemen als u dat wilt.

Bron: Martijn Aslander e.a., '175 lifehackingtips', Van Duuren Management, 2011

Dit was de laatste tip uit onze zomerreeks. Vanaf morgen, 1 september, krijgt u weer dagelijks de Bizz by Mail met praktische tips en trucs voor alle aspecten van het zakenleven.

Onze partners