Het beste advies van Chris Maene

03/09/15 om 17:53 - Bijgewerkt om 17:51

Chris Maene nam in 1984 de pianohandel van zijn ouders over. Hij bouwde die uit tot de marktleider in België, met vestigingen in Ruiselede, Brussel, Gent en Antwerpen. Zijn beste advies kreeg hij van zijn vader: 'Een slechte maand is geen slecht jaar'.

Het beste advies van Chris Maene

Chris Maene van pianohandel Maene © J. Claessens

De expertise van Maene in historische piano's is tot ver in het buitenland bekend. Onlangs haalde hij de internationale pers met de nieuwe concertvleugel die hij bouwde voor de sterpianist Daniel Barenboim.

"Mijn ouders begonnen hun winkel in 1938", vertelt Maene. "Het was het slechtst mogelijke moment om een zaak te starten, want twee jaar later brak de oorlog uit. Toch heeft het bedrijf dat overleefd. Mijn vader zei altijd: 'Een slechte week is geen slechte maand, en een slechte maand is geen slecht jaar.' Als de zaken een tijd minder goed gaan, hoef je niet meteen je hele verkoopsysteem door elkaar te gooien. Als je je markt kent, moet je vertrouwen durven te hebben in wat je doet. In goede tijden moet je wel een buffer opbouwen. Anders kun je een moeilijke periode niet overbruggen."

De pianomarkt is minder conjunctuurgevoelig dan je op het eerste gezicht zou denken, stelt Maene. "Mijn vader zei ook: 'Als de tijden slecht zijn, investeren de mensen in hun kinderen.' Dat hebben wij de voorbije jaren ook gevoeld. Toen de crisis uitbrak, hebben we veel dure piano's verkocht. Dat is even stilgevallen, en nu gaan de aantallen weer in stijgende lijn. Misschien stelt een klant de aankoop van een piano door de crisis even uit. Maar uiteindelijk zal hij er toch een kopen."

"De vraag naar piano's zal blijven. Er zijn altijd weer mensen die Bach, Mozart en Beethoven ontdekken, zelfs als ze al veertig of vijftig zijn. Die muziek gaat al eeuwen mee, het is ondenkbaar dat in de toekomst niemand meer naar klassieke muziek zou luisteren."

Onze partners