Fiscus richt pijlen op hobbykoks

© iStock

Dat een toenemend aantal hobbykoks internetmaaltijden verkoopt, zint de fiscus niet.

De fiscus heeft zijn pijlen gericht op het groeiend aantal hobbykoks dat via het internet maaltijden verkoopt. Begin deze week vielen op verschillende locaties belastinginspecteurs binnen, samen met de voedingsinspectie, melden De Standaard en Het Nieuwsblad woensdag.

“We zijn daar recentelijk mee begonnen”, bevestigt Francis Adyns van de FOD Financiën in de krant. “We willen nagaan of er hier geen inkomsten worden vergaard die aangegeven moeten worden.”

Deeleconomie

Het onderzoek past in de toenemende aandacht van de fiscus voor de ‘deeleconomie’. Daarbij bieden particulieren via internetplatformen diensten tegen betaling aan. Onderzoeken naar Uber en AirBnB lopen al langer. Dat nu ook de thuiskoks in het vizier komen, is nieuw.

Als uit het onderzoek blijkt dat de hobbykoks werkelijk tegen kostprijs verkopen en dus geen winst maken, is er voor de fiscus geen probleem. Maar de voedingsinspectie wijst erop dat de hobbykoks wel aan alle regels moeten voldoen die voor andere operatoren in de voedselketen gelden, zoals restaurants en traiteurs.

Voor de inspectie maakt het hierbij niet uit of men één dan wel honderd maaltijden per week verkoopt.

Inval

Toni Deurinck, bekend van ‘Omi’s keuken’ is niet te spreken over de inval van de fiscus. ” Ze drongen hier bijna binnen en wilden werkelijk tot in de keuken komen. Ze hebben ook foto’s gemaakt en vertelden dat ik btw-plichtig ben. Maar ik creëer helemaal geen toegevoegde waarde! Ik verkoop tegen kostprijs. Ik doe dit niet om geld te verdienen, maar voor het sociaal contact, en om mensen te helpen”, getuigt Deurinck in De Standaard. Deurinck heeft ‘Omi’s Keuken ‘intussen offline gehaald.

Bij AirDnD (Drink ‘n Dine), een Nederlandse site waarlangs mensen bij hobbykoks thuis kunnen gaan eten, overwegen ze nu een exit uit België. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content