Let op voor 5 soorten afwijzers bij een nieuw idee

30/04/14 om 17:18 - Bijgewerkt om 17:18

Bron: Trends

De activist in de actiegroep of de werknemer die lobbyt voor zijn idee in het bedrijf krijgen steevast te maken met vijf soorten afwijzers, zegt Erik Tamboryn, voormalig CEO van Plantyn en nu zaakvoerder van adviesbureau Cheyron. Elk van die vijf hanteert een andere strategie.

Let op voor 5 soorten afwijzers bij een nieuw idee

U kunt zich hiernaast abonneren op de nieuwsbrief Bizz By Mail en zich uitschrijven door hierboven te klikken op de tab 'registreren' of 'registratie wijzigen'.

1 Negationisten minimaliseren de lasten. Ze vinden dat je overdrijft, dat het gaat om een 'ingebeeld probleem' of dat iets 'wel zal overwaaien.'

2 Absorbeerders staan 'open voor suggesties' en luisteren naar je, maar dat is een schaamlapje om kritiek te pareren. Zeg 'neen' als ze je aanbieden toe te treden tot een adviesraad of comité, want daar wordt er niet beslist over het probleem.

3 Jaknikkers zijn het met je eens en 'gaan kijken wat ze kunnen doen': beter informeren of communiceren, vaak niets meer dan windowdressing.

4 Rotmeesters manoeuvreren een kwestie in een patstelling, waardoor de status-quo wordt behouden. Ze laten de situatie rotten.

5 Geduldige beulen voeren tersluiks beslissingen uit, zodat je in slaap wordt gewiegd. 'Het is nu eenmaal zo' of 'zo erg is het niet', zeggen ze vaak.

Benny Debruyne

Bron: Erik Tamboryn is voorzitter van actiegroep Daedalus, die pleit voor de spreiding van de nachtvluchten. Op basis van die ervaring schreef hij 'Activist. Je hebt gelijk. Maar hoe krijg je gelijk?', uitgegeven bij Lannoo Campus.

Onze partners