5 trends die onze economie gaan bepalen

We staan aan het begin van een revolutie, zegt de Duitse businessgoeroe Hermann Simon. Hij ziet enkele trends die onze economie grondig zullen veranderen.

1. Verregaande globalisering Als één trend de toekomst bepaalt, is het wel de globalisering, zegt Hermann Simon. De geschiedenis van de voorbije dertig jaar maakt dat duidelijk. “De omvang van de directe investeringen in het buitenland is met een factor vier gestegen, het aantal internationale vluchtelingen met een factor vijf, het aantal toeristen met een factor zes, de export met een factor acht.”

2. Het is de overheid, stupid! Of het nu gaat om de commissie voor financieel adviseurs of om topsalarissen, de politiek wil overal zijn invloed doen gelden, denkt Simon. “Managers zullen daar steeds meer mee te maken krijgen, wat hun vrijheid danig zal beperken.” Bedrijven moeten daarom niet langer regulering afwachten, maar veel proactiever de politiek benaderen.

3. Management en kapitaal komen samen Een van de belangrijkste oorzaken van de huidige crisis is het belangenconflict tussen managers en aandeelhouders, meent Simon. “Managers moeten mede-eigenaar worden van de organisaties waaraan zij leiding geven.” Hij noemt Siemens als goed voorbeeld. “Leden van de raad van bestuur moesten twee keer hun jaarsalaris aan aandelen kopen, de CEO zelfs drie keer.”

4. Productleiderschap telt“Driekwart van de wereld leeft nog niet volgens onze standaarden, maar wil dat graag wel. Die hebben dus van alles nodig, producten waar wij van oudsher sterk in zijn en die niet zomaar verplaatst kunnen worden. Dat is gunstig. Alleen maken we één fout: we worden hier liever opgeleid als kantoormedewerker dan als monteur. Daar moet echt iets in veranderen.”

5. We zoeken zekerheid “Klanten zullen nog meer waar voor hun geld willen, nog meer op zeker spelen. Spontaan consumeren, met name van luxeproducten, is voorbij.” Met strategieën als extra garantie, langere proefperiodes, succesafhankelijke betalingen en ruilmodellen is nog best succes te boeken, denkt Simon.

Bron: MT.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content