Voedingsdeskundigen waarschuwen voor ‘junkfood’-portfolio van Warren Buffett

© reuters

Het beleggingsadvies van Warren Buffett mag dan slim in de oren klinken, volgens voedingsdeskundigen blijkt het eten van de ‘junkfood’-producten waarin de legendarische belegger investeert niet zo verstandig.

Buffett vulde zijn voorraadkast onlangs aan met Velveeta- kaas, Jell-O-gelatinedesserts, Lunchables-fastfood, Oscar Mayer-worstjes, en Kool-Aid-limonade. Die aanvulling vloeit voort uit de overname van de Amerikaanse levensmiddelenfabrikant Kraft Foods Group door de Braziliaanse investeringsmaatschappij 3G Capital en de investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway van de multimiljardair zelf. Kraft Foods en ketchupmaker Heinz worden samengevoegd tot het bedrijf Kraft Heinz. Heinz werd twee jaar geleden overgenomen door 3G Capital en Berkshire Hathaway.

Junkfood

Dat Buffett graag investeert in frisdranken en junkfood bleek eerder al uit zijn participatie in onder meer Triple Whopper-hamburgers, Coca-Cola-frisdranken, Tim Horton-donuts en Dairy Queen-ijs. In dat rijtje passen als dusdanig ook Heinz-artikelen, zoals tomatenketchup, Ore-Ida-frietjes, bagels en mozzarella-sticks.

Buffett beschikt in zijn beleggersportefeuille kortom over een ruim assortiment van wereldbekende snacks, ofte junkfood.

Hoewel Heinz op zijn website beweert dat zijn wereldwijde aanbod gericht is op ‘voedzame voedingsmiddelen samengesteld uit tomaten, bonen, groenten en fruit”, leunen die producten volgens voedingsdeskundigen dichter aan bij de ‘categorie junkfood’.

De 84-jarige CEO van Berkshire Hathaway degusteert overigens zelf de voedselproducten waarin hij investeert. Zo teert hij op een dieet met veel suikers en veel zout, ‘om te kunnen eten als een zesjarige’.

“Als iemand me zou vertellen dat ik een jaar langer leef door vanaf nu enkel maar broccoli en asperges te eten, zou elke dag mij heel erg lang lijken. Ik blijf bij Cheetos en Coke,” aldus Buffett in een interview met CNBC in maart 2010 .

Geen rolmodel

Het favoriete ontbijt van Buffett – cola gecombineerd met ‘Utz Potato Stix’aangevuld met een dagelijks minimum van nog eens vier cola’s – zou een zesjarige door het hoge suikergehalte allicht letterlijk de muren opjagen. Maar niet Buffett.

Volgens Joanne Ikeda, voedingsdeskundige emeritus aan de Universiteit van Californië, is het evenwel niet raadzaam het voedingsgedrag van de 84-jarige miljardair na te bootsen. “Hij koestert een ‘wie doet me wat’-houding, die hem wellicht vooruit heeft geholpen in de financiële sector, maar sommige mensen zijn nu eenmaal ongevoelig voor ziekte.” Buffett blijkt dus een van die ‘sommigen’ te zijn.

“Zijn houding ten opzichte van dit soort voedsel is zorgwekkend”, luidt het oordeel van David Seres, directeur van medische voeding bij de Columbia University Medical Center in New York, die eraan toevoegt dat de boodschap die Buffett door zijn eetgedrag de Amerikanen meegeeft van een bedenkelijk allooi is. “Hij is niet wat ik een ideaal rolmodel zou noemen”, aldus Seres.

Wall Street

Op Wall Street maken ze zich alvast minder zorgen over het eetgedrag van het ‘Orakel van Omaha’. Volgens financieel analist Tony Scherrer voelt Buffett nu eenmaal aan welk soort voedsel de meeste smaakpapillen in de VS weten te waarderen. Volgens Scherrer genereert de ‘Heinz-Kraft deal’ in ieder geval ‘wonderbaarlijke hoeveelheden free cashflow’.

Bovendien blijkt de honger van Buffett naar junkfood-bedrijven nog lang niet gestild. Zo meldde het zakenblad Fortune vorige maand dat er gesprekken plaatsvinden met Utz, een fabrikant van snacks uit Pennsylvania, over een mogelijke overname van het bedrijf. (Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content