Marc De Groote (54): ‘We hebben grote expertise in blockchain’

Marc De Groote is ruim een jaar verantwoordelijk voor Cegeka België en voor de softwarebusiness van Cegeka. Hij rapporteert aan CEO en grootaandeelhouder André Knaepen. De Groote kende het bedrijf al vanuit zijn lange carrière bij Callataÿ & Wouters, waar hij ook vijf jaar CEO was. Onder meer Argenta en het Aegon-filiaal Knab werken met Thaler-banksoftware van Callataÿ & Wouters die is ondergebracht in de datacenters van Cegeka.

België staat in voor 55 procent van de 415 miljoen euro omzet van Cegeka. U ziet kansen om nog beter te doen?

MARC DE GROOTE. “Cegeka is een bedrijf van ondernemers. Het is geen grote verkooporganisatie, met daarnaast een fabriek en een organisatie die de producten implementeert. De managers van de acht divisies zijn volledig verantwoordelijk voor hun eigen resultaten, met eigen rekrutering, verkopers en invulling van hun aanbod. Ze kunnen zich niet verstoppen. Dat maakt het een no-nonsensebedrijf met een goede mentaliteit en een grote motivatie. Een goede fundering voor een onderneming die financieel goed draait.

“De uitdaging is dat je zo silo’s creëert. Je bent een winkel waar de klant langskomt om iets te kopen, terwijl hij behoefte heeft aan veel meer. Sociale netwerken en e-handel veranderen zijn wereld. Bedrijven moeten volgen en tegelijk hun huidige systemen aan de gang houden. Zij willen iemand die hun problemen begrijpt, op hun stoel gaat zitten en ze probeert op te lossen. Dat is een uitdaging met zo’n divisiestructuur. Vandaar dat we nu proberen de verkopers veel meer met elkaar in contact te brengen, zodat ze weten wat hun collega’s in de aanbieding hebben en dat ook kunnen presenteren. We gaan consulting doen, maar nauw aansluitend bij ons vak.”

Ondertussen trekken Microsoft, Salesforce of Amazon meer en meer toepassingen aan. Dat is niet goed voor uw datacenters.

DE GROOTE. “Morgen zit het bedrijfsbeheer van Microsoft alleen nog in de cloud. Daar steken we onze hoofden niet in het zand. Langs de andere kant is dat ook een kans. Klanten hebben oudere applicaties die ze integreren met de cloud. Die deals willen we aannemen. Tegelijk proberen we mee te denken over de transformatie van hun bedrijfsmodellen. Vandaag heeft Cegeka een functie als infrastructuurbeheerder en aannemer van informaticaprojecten. We moeten ook assertief naar buiten gaan, kijken wat de nieuwe technologieën aan kansen scheppen voor onze klanten en daarin investeren. In blockchain hebben we een grote expertise opgebouwd, met proefprojecten voor klanten. Dat gaan we nu meer naar buiten brengen. We zijn vorig jaar ook gestart met een project om intrapreneurs uit Cegeka naar voren te halen. Mensen met disruptieve ideeën geven we de kans een bedrijfsplan uit te werken en dat door investeerders te laten beoordelen.”

Elk IT-bedrijf heeft personeelsgebrek. Wat doen jullie eraan?

DE GROOTE. “We rekruteren mensen zonder IT-achtergrond maar met een diploma en met voeling voor IT. Zij krijgen een opleiding van veertien weken, een contract van onbepaalde duur met volledige voorwaarden, een bedrijfswagen – zonder beloften van hun kant. De eerste editie van de Cegeka School eindigt 19 april. De volgende start in september. Er zijn al klanten die vragen of we geen interesse hebben om mensen van hen om te scholen.”

B.L.

“Morgen zit het bedrijfs-beheer van Microsoft alleen nog in de cloud. Maar dat is ook een kans”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content