Regering-Di Rupo weegt op woningmarkt

20/12/11 om 13:37 - Bijgewerkt om 13:37

Bron: Trends

"De fiscale maatregelen van de regering-Di Rupo wegen op de woningmarkt", voorspelt Philippe Janssens van het studiebureau Stadim. "Vooral het duurdere segment zal lijden onder het feit dat het vruchtgebruik fiscaal duurder bestraft wordt."

Regering-Di Rupo weegt op woningmarkt

© belga

Bewoners krijgen van hun villa dikwijls het vruchtgebruik van de management- of patrimoniumvennootschap die eigenaar is van het pand. Voor een villa van 1 miljoen euro is dat een voordeel in natura van naar schatting 25.000 euro (een gederfde huurprijs van 2,5 procent van de waarde).

De fiscus beschouwt dit deels als een inkomen door het voordeel te berekenen aan de hand van het kadastraal inkomen. Dat wordt vermenigvuldigd met 3,33 om het extra-inkomen te berekenen voor ongemeubelde huizen.

Die multiplicator wordt opgetrokken tot 6,33. Dat kan toch neerkomen op 15.000 euro voor een villa in Brasschaat. "Ik schat dat dit tot een neerwaarts effect op de prijs leidt", vermoedt Janssens. "Voor oudere mensen betekent dit een ferme streep door de rekening, omdat die villa voor hen hun pensioen uitmaakt."
De totale opbrengst voor de schatkist zou 170 miljoen euro worden. "Dat kan in de toekomst een veelvoud worden nu de overheid deze verborgen fiscale schat heeft ontdekt." (H.B.)

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners