Lagere huurprijs maakt werkplek goedkoper

07/07/10 om 11:42 - Bijgewerkt om 11:42

Bron: Trends

De gemiddelde kosten per werkplek bedraagt in België 11.764 euro per jaar in 2009, wat overeenstemt met een daling van 4,05 procent tegenover 2008. Dat blijkt uit de "Occupancy Cost Index" (OCI) van advies- en dienstenonderneming AOS Studley.

Lagere huurprijs maakt werkplek goedkoper

© belga

De accommodatie (gebouw, huur, onderhoud, energie, ...) vertegenwoordigt 41 procent van de totale kostprijs, tegenover 35 procent voor de kosten voor IT-infrastructuur (algemene hardware voorzien per werkplek, softwarepakketten en bijbehorende diensten, met uitzondering van de bijzondere tools eigen aan de activiteiten zelf van een onderneming).

Middelen en diensten zoals veiligheid, catering en schoonmaak, zijn goed voor 19 procent van het totaal. Het beheer van het vastgoed en de facility services (strategisch beheer, helpdesk, bevoorrading, ...) vertegenwoordigen 4 procent van het totaal, terwijl de externe diensten (vergaderzalen, hotels en vervoer) de overige 1 procent omvatten.

De belangrijkste kosten in de index, vastgoed of accommodatie, daalden met meer dan 7 procent. Dat is volgens OCI voornamelijk te danken aan een verdere daling van de gemiddelde huurprijs.
Heel wat bedrijven slaagden er namelijk in hun huurcontracten te heronderhandelen of nieuwe deals af te sluiten tegen interessante
voorwaarden in een onder druk staande huurmarkt. OCI stelt bovendien vast dat steeds meer bedrijven hun oppervlakte van burelen en aantal werkplekken per werknemer verkleinen.

De kosten per werkplek voor kantoorgebouwen zijn voor een onderneming de belangrijkste uitgave na de lonen en fiscale lasten, besluit AOS Studley.

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners