Belgische woningenprijzen 1 tot 2 procent hoger dankzij 'extreem gunstige financieringsvoorwaarden'

02/03/16 om 15:06 - Bijgewerkt om 15:05

Volgens kredietbeoordelaar Standard and Poor's (S&P) klimmen de prijzen voor woningen in ons land dit jaar 1 procent en volgend jaar 2 procent hoger.

Belgische woningenprijzen 1 tot 2 procent hoger dankzij 'extreem gunstige financieringsvoorwaarden'

© istock

De woningenprijzen (huizen en appartementen) in België zullen dit jaar met 1 procent en volgend jaar met 2 procent stijgen. Zo luidt althans de prognose van kredietbeoordelaar Standard & Poor's in een nieuw rapport over de Europese vastgoedmarkt. De aanhoudend zeer lage rente die lenen zeer goedkoop maakt, stimuleert de woningenmarkt en dus de prijzen, luidt het.

Betere jaren op komst

Volgens de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat was er in 2015 in ons land een stabilisering van de huizenprijzen (+0,1 procent), terwijl de gemiddelde prijs van een flat met 1,9 procent steeg. 2016 en 2017 worden volgens S&P dus betere jaren voor de Belgische vastgoedmarkt, met dank aan de 'extreem gunstige financieringsvoorwaarden'. Ook 'een matig economisch herstel' en dalende werkloosheid spelen een gunstige rol.

Woonbonus

De wijzigende woonfiscaliteit in zowel Wallonië als Brussel drukt daarentegen de verwachte prijsstijging. In Wallonië is de woonbonus vanaf dit jaar vervangen door een wooncheque, een geïndividualiseerd belastingvoordeel berekend op basis van het aantal kinderen en het inkomen. In Brussel gaat de woonbonus in 2017 op de schop en komt er in de plaats een korting op de registratierechten.

Elders in Europa

Elders in Europa verwacht S&P veelal een snellere stijging van de woningenprijzen dankzij de lage rente en het economisch herstel. Vooral in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland rekent het ratingbureau op een flinke prijsstijging, met plussen van 5 procent dit jaar. Alleen in Frankrijk voorspelt S&P dit jaar nog geen groei (stagnering), omdat veel huizen hier nog altijd relatief hoog zijn geprijsd. Voor Nederland verwacht S&P dit jaar +3 procent. (Belga/BO)

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners