Sombere vooruitzichten voor Duitsland en eurozone

14/10/14 om 14:28 - Bijgewerkt om 15:28

De vooruitzichten voor Duitsland en met uitbreiding die voor de volledige eurozone ogen somber. Dat blijkt uit de toonaangevende ZEW-indicator, die het vertrouwen van de Duitse investeerder in de economie peilt.

Sombere vooruitzichten voor Duitsland en eurozone

© reuters

Het vertrouwen van de Duitse investeerders is in oktober gedaald naar het laagste peil sinds november 2012. De index van het ZEW-nstituut klokte af op -3,6, tegenover 6,9 de maand voordien. Het is de tiende daling op rij, meldt ZEW dinsdag.

De ZEW-index peilt het vertrouwen van investeerders en analisten in de economie van Duitsland én de eurozone, en geeft de verwachtingen weer voor het komende halfjaar.

Analisten gepolst door het financiële persagentschap Bloomberg gingen uit van een daling tot nul, maar de ZEW-index duikelde dieper tot onder het nulpunt.

Sombere vooruitzichten voor Duitsland en eurozone

© ZEW

De grootste economie van de Europese Unie is aan het stagneren, zoveel is duidelijk. In het tweede kwartaal werd een terugval van de economische groei genoteerd.

Volgens ZEW zorgen de geopolitieke spanningen (Oekraïne, Syrië/Irak) en de zwakke economie in delen van de eurozone, met groeicijfers onder de verwachtingen, voor aanhoudende onzekerheid. Dat fnuikt de groeiverwachtingen in Duitsland, aldus Clemens Fuest van het ZEW. Bovendien wordt de versombering nog versterkt door ontgoochelende cijfers over de orders, buitenlandse handel en industriële productie bij. De ZEW-indicator voor de huidige economische toestand verslechterde eveneens 'significant', met een daling van 22,2 punten tot 3,2.

Behalve de stemming in Duitsland, peilt de ZEW-index ook de stemming voor de volledige eurozone. Ook daar is sprake van een forse terugval van -43,8 punten in september naar -56,8 punten in oktober.

Duitse regering verlaagt groeiprognoses

Somberheid blijkt niet alleen troef bij de investeerders, ook de Duitse regering schat de toekomst somber in. De bondsregering in Berlijn heeft de groeiverwachtingen namelijk drastisch bijgestuurd. Voor het lopende jaar wordt niet langer 1,8, maar 1,2 procent groei vooropgesteld. Voor 2015 gaat Berlijn voortaan uit van 1,3 en niet langer 2 procent.

"De Duitse economie vaart in moeilijke wateren", aldus minister van Economie Sigmar Gabriel (SPD) in een toelichting. Gabriel beklemtoonde evenwel dat de binnenlandse vraag intact is, en de arbeidsmarkt robuust.

(Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners