ECB geeft banken stimulerende middelen

06/10/11 om 14:55 - Bijgewerkt om 14:55

Bron: Trends

De Europese Centrale Bank (ECB) wijkt niet af van een rentevoet van 1,5 procent. Er werden donderdag wel stimulerende maatregelen voor de bankensector aangekondigd.

ECB geeft banken stimulerende middelen

© belga

Dat de rente ongewijzigd blijft, ligt in lijn met de analistenverwachtingen, rekening houdend met een zwakke economische groei en stijgende inflatie.

De vorige wijziging dateert van juli, toen de ECB de rente met 25 basispunten verhoogde om de stijgende inflatie in te dammen. Nochtans is de inflatie in de eurozone in september opgelopen tot 3 procent, het hoogste peil in drie jaar. De ECB hanteert een streefcijfer van - net onder de - 2 procent. Een renteverlaging met 25 basispunten in december behoort volgens analisten tot de mogelijkheden.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) liet donderdag weten voorstander te zijn van een renteverlaging. Een renteverlaging maakt lenen goedkoper en kan de economie aanzwengelen, maar dat staat wel haaks op het voornemen om de inflatiestijging af te blokken.

Voorzitter Jean-Claude Trichet kondigde donderdag tegelijk uitzonderlijke maatregelen aan waardoor de banken in de eurozone zich makkelijker zouden kunnen herfinancieren. Banken zullen onder meer - voor een periode van 1 jaar - onbeperkt geld kunnen lenen. Het gaat om twee operaties, in oktober en in december. De ECB gaat ook het aankoopprogramma van gestructureerde obligaties heropstarten, en dat voor een bedrag van 40 miljard euro tussen november en oktober 2012.

De Franse ECB-voorzitter Trichet (68) kondigde donderdag overigens zijn laatste rentebesluit aan. Na een ambtstermijn van acht jaar neemt de Italiaan Mario Draghi in november de leiding van de ECB over. (BO)

Lees meer over:

Onze partners