Duitse conjunctuurinstituten zetten de schaar in groeivooruitzichten

09/10/14 om 13:57 - Bijgewerkt om 13:57

Bron: Trends

Duitste conjunctuurinstituten hebben hun voorspellingen voor de economische groei van Duitsland bijgeschaafd. Ze voorspellen een zwakkere economische groei dan verwacht.

Duitse conjunctuurinstituten zetten de schaar in groeivooruitzichten

© REUTERS

De vier belangrijkste Duitse conjunctuurinstituten hebben hun gezamenlijke groeiprognose voor de Duitse economie neerwaarts herzien. Ze verwachten dat de grootste economie van de eurozone met 1,3 procent zal groeien in 2014 en met nog 1,2 procent in 2015.

In april voorspelden de vier instituten (DIW, Ifo, IWH en RWI) nog een groei van 1,9 procent dit jaar en 2 procent in 2015. Volgens hen is de conjunctuur merkbaar afgekoeld en is zowel de binnenlandse als de buitenlandse vraag zwak.

De instituten bevelen in hun herfstprognose de regering aan om het groeipotentieel te versterken door de belastingdruk te verlagen en hogere investeringen.

Nog donderdag liet de Europese Centrale Bank (ECB) weten dat het economisch herstel in de eurozone omgeven blijft met grote risico's, onder meer door het uitblijven van structurele hervormingen in de eurolanden. Daarnaast blijven de geopolitieke spanningen in de wereld het vertrouwen onder druk zetten, waardoor de private investeringsbereidheid wordt geremd, zo schreef de ECB in zijn maandrapport.(Belga/NS)

Onze partners