Crowdfunding: Jan Modaal steunt de economie

© Thomas Sweertvaegher
Roeland Byl redacteur bij Trends

Opstartende bedrijven en kunstenaars hebben tegenwoordig meer gemeen dan ze denken. Voor de financiering van hun dromen wenden ze zich in toenemende mate tot crowdfunding.

Opstartende bedrijven en kunstenaars hebben tegenwoordig meer gemeen dan ze denken. Voor de financiering van hun dromen wenden ze zich in toenemende mate tot crowdfunding.

België heeft een nieuw platform voor crowdfunding: CroFun. Daarmee sluit ons land zich aan bij een internationaal fenomeen. Stilaan ontgroeit deze financieringsvorm het experimentele stadium. Volgens Deloitte wordt 2013 trouwens het jaar van de grote doorbraak voor crowdfunding. Het consultancykantoor voorspelt dat dit jaar de middelen die via crowdfunding worden geïnvesteerd, oplopen tot ruim 3 miljard dollar. Dat is dubbel zoveel als in 2012.

Bij crowdfunding zoeken artiesten, vzw’s of bedrijven kapitaal bij Jan Modaal. Dat gebeurt vaak via kleine bedragen en wordt desgevallend ook microfinanciering genoemd. Het mechanisme bestaat al honderden jaren. Zo werd de sokkel van het Vrijheidsbeeld in de negentiende eeuw gefinancierd met 100.000 dollar die was ingezameld bij de New Yorkers.

Was het principe al langer bekend, internettechnologie en sociale media hebben de jongste jaren het fenomeen ook commercialiseerbaar gemaakt. Kickstarter is daarvan het meest zichtbare uithangbord. Dat Amerikaanse crowdfundingsplatform stelt dat het sinds zijn oprichting in april 2009 al meer dan 450 miljoen dollar heeft opgehaald bij ruim 3 miljoen mensen. In totaal raakten daardoor 35.000 projecten gefinancierd.

Ook in België

Het nieuwe Belgische platform Crofun mikt de komende maanden op 30 projecten en wil voor het einde van het jaar aan een internationale expansie beginnen. “Wij zijn een beetje de indignado’s van de financiële wereld”, lacht Etienne Verbist, een van de drie oprichters. “De hele financiële sector staat voor een revolutie.” Maar Crofun staat in ons land zeker niet alleen. Al in 2009 probeerden Bart Becks en Maurice Engelen met SonicAngel geld in te zamelen voor muzikaal talent. Investeerders kregen in ruil voor hun bijdrage fanshares – een soort aandelen – die in het geval van Tom Dice ook een behoorlijk rendement opleverden. Intussen probeert het duo de Angel-groep uit te breiden naar de filmwereld en mode. En begin dit jaar ging ook Angel.be online. Dat richt zich specifiek op het verzamelen van zaaikapitaal voor bedrijven. Nog tot de zomervakantie loopt de periode waarin kandidaten zich kunnen aanmelden.

Crowdfunding gebruiken om een artiestiek product te financieren valt nog met een contract te regelen. Het opgehaalde geld inzetten als bedrijfskapitaal wordt het een ander verhaal. Nochtans is de meerwaarde van crowdfunding voor opstartende bedrijven niet te onderschatten. Volgens een berekening van MyMicroInvest, een ander Belgisch crowdfundingplatform, zou het zelfs 90.000 extra banen opleveren als 10 procent van de Belgen 100 euro in crowdfunding steekt.

Gezien het toenemende aantal initiatieven in crowdfunding heeft de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in juli 2012 een wettelijk kader uitgetekend. CroFun is een van de vier platformen die in ons land crowdfunding gebruiken om bedrijven en startende ondernemers te steunen. De andere drie zijn Angel.me, het Franstalige My first Company en MyMicroInvest. “Voor een startende ondernemer is Crowdfunding ideaal”, zegt Luc Colebunders, medeoprichter van CroFun. “Vandaag weet een starter niet op voorhand of zijn product werkt. Via CroFun wordt het mogelijk om vooraf te zien of je idee aanslaat. Wij zien CroFun daarom ook als een instrument om de interesse te meten en naast de traditionele kredietmogelijkheden geld te verzamelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content