Belgen sparen recordbedrag bijeen

09/05/12 om 12:11 - Bijgewerkt om 12:11

Bron: Trends

De Belgen blijven - ondanks een lage rente en een hoge inflatie - steeds meer geld in het klassieke spaarboekje pompen. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank van België (NBB).

Belgen sparen recordbedrag bijeen

© belga

De hoeveelheid geld op de spaarboekjes neemt sinds januari opnieuw aanzienlijk toe, na een gemiddelde van 218 miljard euro vorig jaar.

In maart van dit jaar telde de NBB 224,996 miljard euro op de spaarrekeningen. Dat is een nieuw record. Dat de Belgen nog altijd meer geld op hun spaarrekeningen zetten, blijft opmerkelijk.

Spaarboekjes zijn namelijk niet meteen de meest lucratieve belegging, rekening houdend met de inflatie en de lage rente die de banken bieden.

Volgens spaargids.be bedraagt de hoogst haalbare rente op de markt momenteel 3 procent (basisrente en getrouwheidspremie samengeteld).

De klassieke spaarrekeningen bij de grootbanken - BNP Paribas Fortis, Dexia, KBC, ING - brengen tegenwoordig nog 1 tot 1,25 procent op, al blijven er interessante alterenatieven met voordeligere (internet)spaarrekeningen.

De inflatie in België liep vorig jaar op tot 3,5 procent. Voor dit jaar verwacht het Planbureau een inflatie van 2,9 procent. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners