Belg is rijke wereldburger dankzij baksteen in de maag

14/10/14 om 17:07 - Bijgewerkt op 15/10/14 om 15:45

De Belg behoort tot de rijkste burgers ter wereld, blijkt uit een studie van Credit Suisse. Dat is vooral te danken aan het vastgoed waar de Belg zo op verlekkerd is.

Belg is rijke wereldburger dankzij baksteen in de maag

© istock

Volgens het Global Wealth Report van Credit Suisse tikte het gemiddelde vermogen per Belg het voorbije jaar aan met 11,7 procent tot 301.000 dollar.

De Belg staat daarmee op plaats zeven van rijkste wereldburgers. Als gekeken wordt naar de mediaan, wat representatiever is voor 'dé Belg', dan schuift België op naar plaats twee, met een mediaan vermogen per volwassene van 173.000 dollar. Dat is een toename met 12,3 procent.

Bij de berekening van het vermogen werd rekening gehouden met de financiële activa en vastgoed, min de schulden.

Dat België traditioneel hoog scoort in dergelijke studies wordt onder meer verklaard door de zogenaamde 'baksteen in de maag' van de Belg.

Volgens het Global Wealth Report 2014 steeg de wereldwijde rijkdom van de gezinnen tussen midden 2014 en midden 2014 met 8,3 procent tot 263 biljoen dollar, of 56.000 dollar per volwassene. Dat is het hoogste cijfer ooit. De groei is vooral te danken aan de prestaties van de VS en Europa, met dank aan de gestegen waarde van vooral financiële activa.

Zwitserland blijft het land met het hoogste vermogen per volwassene (581.000 dollar), gevolgd door Australië en Noorwegen. De top tien wordt vervolledigd door de VS, Zweden, Frankrijk, België, Denemarken, Groot-Brittannië en Singapore. Wordt naar de mediaan gekeken, moet België enkel Australië (225.000 dollar) laten voorgaan.

Het rapport van Credit Suisse laat ook nog een ander beeld van de rijkdom op aarde zien. Uit het rapport blijkt namelijk dat de rijkste '1 procent' opnieuw meer rijkdom heeft ingelijfd. De 1 procent zou nu omgerekend bijna 50 procent van alle rijkdom bezitten. Die ongelijkheid en ' de abnormaal hoge inkomenratio's ' leiden mogelijk tot een recessie, luidt de waarschuwing.

Zoals het er nu naar uitziet, neemt het aantal miljonairs wereldwijd toe van 35 miljoen vandaag tot 53 miljoen in 2019.(Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners