Amerikaanse Senaat keurt hervorming van Wall Street goed

21/05/10 om 07:13 - Bijgewerkt om 07:13

Bron: Trends

De Amerikaanse Senaat heeft donderdagavond het grootschalige hervormingsproject van het financiële stelsel goedgekeurd. Enkele uren na het afronden van de besprekingen van het ontwerp van wet werd het project met 59 stemmen voor en 39 tegenstemmen goedgekeurd.

Amerikaanse Senaat keurt hervorming van Wall Street goed

© EPA

De Senaat moet nu haar versie van het wetsontwerp samenvoegen met de tekst die het Huis van Afgevaardigden in december goedkeurde vooraleer de tekst naar het Witte Huis kan voor afkondiging.

De nieuwe wet moet voorkomen dat er een nieuwe financiële crisis ontstaat en voorziet onder meer in de oprichting van een organisme ter bescherming van de financiële consument in de schoot van de centrale bank (Fed). De tekst belet ook de redding van grote financiële instellingen op kosten van de belastingbetaler.


Verder voorziet de wet in een veel striktere reglementering van de immense markt van de derivate of afgeleide producten, die enkel nog gecommerciaaliseerd zullen kunnen worden op transparante platsforms. Banken mogen verder ook sommige 'swaps' niet meer commercialiseren.

Sinds eind april werden tientallen amendementen onderzocht.

Na de afronding van de bespreking - en voor de slotstemming - reageerde president Barack Obama verheugd op het feit dat de beïnvloedingspogingen van "hordes van lobbyisten" van Wall Street er niet in geslaagd waren het wetsontwerp tegen te houden.

Lees meer over:

Onze partners