Vlaamse ondernemers negatief over Vlaams beleid

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, maakt een negatieve balans op van de regering-Peeters II, die net twee jaar aan de slag is. Uit een enquête bij 1000 Vlaamse ondernemers blijkt dat ze geen effect ondervinden van het Vlaamse beleid.

De ondernemers geven Peeters II zo goed als nul in belangrijke dossiers zoals energiebeleid, administratieve complexiteit, infrastructuur, innovatie of onderwijs. “Al kan de politieke impasse op federaal niveau de perceptie negatief beïnvloeden”, zegt gedelegeerd bestuurder Jo Libeer. “De negatieve beoordeling van de Vlaamse regering heeft ook te maken met de manke bevoegdheidsverdeling. Economie en innovatie werden bijvoorbeeld uit elkaar getrokken. We hebben van bij de start van Peeters II gezegd dat dit de zaken bemoeilijkt en vertraagt.”

Voka focust op vier deeldomeinen: kostencompetitiviteit, investeringen, onderwijs en efficiënte overheid. De ondernemers klagen dat de lokale bedrijfsbelastingen niet werden verlaagd. Ze zien dat heel wat infrastructuurwerken zijn opgetart, maar een globaal meerjarenprogramma ontbreekt. Ook het globaal meerjarenprogramma voor O&O, krijgt een onvoldoende. De Vlaamse bedrijven stellen zich ook vragen over de efficiëntie van de overheid, vooral over de te trage administratie. Zo is er ook nog altijd geen ‘ijzeren voorraad’ voor bedrijventerreinen en blijft het wachten op een uniek vergunningsbeleid, dat bestaat wel in Wallonië.

Voka-voorziter Luc De Bruyckere is duidelijk in zijn boodschap aan Peeters & co. “We zijn positief over het gevoerde saneringsbeleid. Maar als er vanaf volgend jaar weer budgettaire ruimte vrijkomt voor een economisch beleid, dan vragen we dat Vlaanderen fors inzet op het Vlaamse ondernemerschap in al zijn aspecten. Want als Vlaanderen één iets nodig heeft dan is het een kwalitatieve bedrijfscultuur, die welvaart creëert.”

Karel Cambien

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content