Obama mikt op de grote vermogens

19/09/11 om 19:06 - Bijgewerkt om 19:06

Bron: Trends

VS-president Obama stelde maandag zijn aanbevelingen voor om de staatsschuld in te dijken. Daarbij komt de rijke bovenklasse in het vizier te liggen.

Obama mikt op de grote vermogens

© belga

De Amerikaanse president Barack Obama stelde maandag vanuit het Witte Huis zijn plan voor om de komende tien jaar het begrotingstekort van de grootste economie ter wereld terug te dringen met 3 miljard dollar (2,17 miljard euro). Volgens het plan van Obama moet de helft verwezenlijkt worden door besparingen en de helft door hogere belastinginkomsten.

Belastingen

Wat de belastingen betreft, viseert Obama vooral de (super)rijken en de bedrijven. Hij wil met de zogenaamde "Buffet-taks" de belastingvoet voor de personenbelasting van miljonairs en miljardairs weer optrekken naar het peil van de jaren '90, toen die 39,5 procent bedroeg. Dat moet de Amerikaanse schatkist 800 miljard dollar opleveren.

De rest moet gegenereerd worden via het afschaffen van fiscale voordelen voor diezelfde rijken. "Het gaat niet om een klassenstrijd, maar om wiskunde", aldus Obama.

Besparingen

Op vlak van besparingen stelt de Democratische president voor de militaire uitgaven te reduceren met 1.000 miljard dollar en de sociale uitgaven te verminderen met 500 miljard dollar.

Obama wil met zijn voorstel de druk op de Republikeinen - die in het Huis van Afgevaardigden een meerderheid hebben - opvoeren om in te stemmen met hogere taksen voor de rijken. "Als we niet handelen, zal de staatsschuld alles verdringen," waarschuwt de president.

De kans dat het plan er doorkomt, is gering. De Republikeinen zijn namelijk geen vragende partij voor extra belastingen en willen fors besparen in de sociale zekerheid. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners