Met enige moeite: nieuwe schijf noodhulp voor Griekenland

22/11/15 om 04:03 - Bijgewerkt om 04:02

Na wekenlange onderhandelingen hebben de schuldeisers van Griekenland het licht op groen gezet voor het overmaken van vers geld aan het noodlijdende euroland. Dat meldt Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de eurogroep.

Met enige moeite: nieuwe schijf noodhulp voor Griekenland

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep © REUTERS

Het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) zal maandag de uitbetaling van twee miljard euro aan Griekenland goedkeuren, aldus Jeroen Dijsselbloem. Dat geld is bestemd voor de Griekse overheidsfinanciën. Daarnaast wordt nog tien miljard euro vrijgemaakt die al lange tijd voorzien was voor de herkapitalisering van de Griekse banken. Die kredieten kunnen nu door ESM aan Griekenland uitbetaald worden wanneer de banken vers geld nodig hebben.

Volgens Dijsselbloem heeft de Griekse regering serieus werk gemaakt van het doorvoeren van hervormingen en betaalt zich dat nu uit.

Stemming in parlement

Het overmaken van het geld was aanvankelijk voor vrijdag voorzien, maar de negentien landen van de eurozone konden toen nog geen definitief akkoord vinden. Nu moeten enkel nog de laatste details worden uitgeklaard, laten diplomaten weten. De ministers van Financiën zullen maandag opnieuw samenzitten over Griekenland, maar dan worden er geen nieuwe beslissingen meer verwacht.

De financiële steun komt er na intensieve gesprekken tussen Athene en de kredietverleners over de hervormingen die geëist werden in ruil voor de vrijmaking van het geld. Die nieuwe besparingsmaatregelen werden donderdag al goedgekeurd in het Griekse parlement.

Afgelopen zomer werd een akkoord bereikt over een derde reddingsplan van 86 miljard euro voor Griekenland. Dertien miljard euro daarvan werd in augustus al uitgekeerd.

(Belga/RR)

Onze partners