‘Geen Europees reddingsplan voor Spanje, Italië en Cyprus’

© Eurocommissaris voor financiële diensten Michel Barnier (belga)

Er ligt geen reddingsplan klaar voor Spanje, Italië of Cyprus. Dat meldt de Europese Commissie dinsdag.

Spanje, Italië en Cyprus liggen onophoudelijk in de vuurlijn van de financiële markten, waardoor de rente op de staatsobligaties de voorbije dagen fors oploopt. Maar volgens een woordvoerder van Europees Commissaris Michel Barnier kwam er vanuit die landen geen specifieke vraag naar een reddingsplan in geval het schuldenprobleem ontspoort, en wordt de kwestie binnen de Europese Commissie al evenmin besproken.

“Het is vooral belangrijk dat de autoriteiten in de betrokken landen de nodige maatregelen nemen. Wij vertrouwen erop dat dat zal gebeuren. Er is op dat vlak de voorbije dagen niets veranderd, in Madrid noch in Rome”, luidt het.

De rente op de Spaanse en Italiaanse staatsobligaties – voor een looptijd van tien jaar – piekte dinsdagmorgen naar het hoogste peil sinds de oprichting van de eurozone. De vrees dat het schuldenprobleem in de eurozone groter wordt door een economische groeivertraging, stuwt de rente op het staatspapier de hoogte in.

Italië

Hoewel de Europese Commissie niet geneigd lijkt een concreet plan voor te bereiden, buigen topeconomen in Italië zich over de financiële situatie van het land. Om het hoofd te bieden aan de forse rentetoename op het staatspapier organiseerde de Italiaanse regering dinsdag financieel topoverleg met onder meer de Italiaanse nationale bank, de beursautoriteiten en de verzekeringsregulator. Woensdag volgt overleg tussen minister van Financiën, Giulio Tremonti, en de voorzitter van de Eurogroep, Jean- Claude Juncker.

Spanje

De Spaanse premier José Luiz Zapatero van zijn kant stelt zijn vakantie uit om de economische ontwikkelingen op de voet te volgen. De oplopende rente op het staatspapier komt bijzonder ongelegen voor Spanje, dat donderdag via een obligatieronde 2,5 tot 3,5 miljard euro wil ophalen.

Elders in Europa zijn de politieke leiders officieel met vakantie nadat op 21 juli een akkoord werd bereikt over een tweede reddingspakket voor Griekenland, de grootste schuldenzondaar van de eurozone. Dat tweede reddingsluik had de financiële markten op zijn minst tot september moeten geruststellen.

(belga/reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content