‘Frauderende wetenschapper moet strafrechtelijk vervolgd worden’

© belga
Veronique Goossens Anker Kanaal Z en opiniemaker Knack.be

Dat zegt Paul Van Cauwenberge, rector aan de Universiteit Gent en bestuurder bij het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek.

Dat zegt Paul Van Cauwenberge, rector aan de Universiteit Gent en bestuurder bij het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek.

Deze week kwam aan het licht dat een onderzoeker medische wetenschappen aan de VUB, met een beurs van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek, onderzoeksresultaten had vervalst. Van Cauwenberge, zelf een neus-keel-oor-arts tilt zeer zwaar aan deze zaak. Voor hem moet deze man strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. De betrokken persoon werd eerder al op staande voet ontslagen uit de VUB en bij het FWO.

Meer controle

De rector van Gent is ook erg ontgoocheld door de EOS-enquête, die aangeeft dat 44 procent van de onderzoekers bij collega’s heeft vastgesteld dat die wel eens onderzoeksresultaten masseren. “Het verzwijgen van gegevens is ook zwaarwichtig,” zo zegt hij. Wel is hij van oordeel dat het minder gemakkelijk is geworden om te frauderen. “Vroeger werkte men in kleine groepen of zelfstandig, nu gebeurt wetenschappelijk onderzoek vaak in multidisciplinaire groepen waar tientallen mensen aanwezig zijn. Dan zal fraude sneller het licht komen, omdat die persoon dan makkelijker op de vingers zal getikt worden door zijn collega’s. ” Maar Van Cauwenberge geeft toe dat de EOS-enquête hem heeft doen inzien dat universiteiten korter op de bal moeten spelen. “Een interne controle binnen de onderzoeksgroep en van een externe partner zou al een stap in de goede richting zijn. ”

Paul Van Cauwenberge, die in mei na 8 jaar de fakkel doorgeeft aan een volgende rector, vertelt in Z-Talk Goossens ook hoe hij studenten Filosofie zou ontmoedigen om nog Wijsbegeerte aan te vatten in een arbeidsmarkt waar daar minder nood aan is. Hij geeft aan hoe de instroom aan de universiteiten kan verbeteren, zodat de slaagpercentages in het eerste jaar nog omhoog kunnen – nu buist gemiddeld de helft van de studenten. Daarnaast geeft hij aan wat hij heeft ondernomen om meer vrouwelijke professoren aan te trekken aan de Universiteit van Gent, die in Vlaanderen het slechtst scoort op dat vlak.

Z-Talk Goossens vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z of via deze link.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content