Euroministers verwachten nog geen doorbraak in Griekse onderhandelingen

Johan Van Overtveldt met de voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, de Nederlandse minister van Financiën © Belga

De ministers van Financiën van de eurolanden zitten vandaag opnieuw rond de tafel om over de financiële problemen van Griekenland te praten. Een doorbraak wordt er maandag niet verwacht. De Griekse minister Yanis Varoufakis hoopt dat het beraad de weg kan plaveien naar naar een definitieve overeenkomst “in de komende dagen.”

Na maanden van stilstand zit er sinds enkele weken opnieuw wat schwung in de gesprekken tussen de regering van de linkse premier Alexis Tsipras en haar internationale geldschieters.

Volgens Varoufakis zullen de ministers de geboekte vooruitgang maandag onderstrepen in een verklaring. “Dat is een zeer goede springplank naar een definitief akkoord”, aldus de minister, die hoopt dat ook de Europese Centrale Bank het land meer ademruimte wil geven.

De belaagde Varoufakis is door zijn regering op een zijspoor geplaatst, maar hij blijft tot nader order op post. “Het gaat er mij niet om wie we aan tafel hebben”, zo reageerde de Belgische minister Johan Van Overtveldt. “Het gaat mij om de maatregelen die genomen worden om de Griekse economie uit het slop te helpen en om iedereen op een degelijke manier bij elkaar te houden, zodat de muntunie ook een positieve rol kan spelen en niet gaat wegen op de ontwikkeling van landen.”

Resterende 7,2 miljard euro

Griekenland heeft al sinds augustus geen geld meer gekregen van zijn kredietverleners. Terwijl het euroland alle zeilen moet bijzetten om financieel overeind te blijven, raken de regering en de geldschieters het maar niet eens over de hervormingen die Athene moet uitvoeren in ruil voor de resterende 7,2 miljard euro uit het eind juni verstrijkende steunprogramma. Met name de hoogte van de pensioenen en de hervorming van de arbeidsmarkt blijven grote twistpunten.

Intussen blijft het elke dag gissen naar de financiële slagkracht die Griekenland nog rest. Zo moet de regering dinsdag opnieuw 750 miljoen euro terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds. De Duitse minister Wolfgang Schaüble waarschuwde het voorbije weekeinde nog voor een plots bankroet. “Je slaat een waarschuwing van iemand als Schaüble zomaar niet in de wind”, meent Van Overtveldt.

De Belgische minister eist “meer formele, verifieerbare” engagementen van Athene. Ook andere ministers maakten maandag duidelijk dat ze nog meer toegevingen verwachten van de Griekse regering, die eind januari aan de macht kwam met de belofte om een einde te maken aan het besparingsbeleid dat de kredietverleners het land hadden opgelegd. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content