EMB: 'Eenmalige steunmaatregelen aan melkveehouders zijn geen oplossing meer'

07/09/15 om 12:22 - Bijgewerkt om 12:22

Bron: Trends

Als er in de loop van maandag geen sterk signaal komt van Europa, dreigt sectorvereniging European Milk Board (EMB) met harde acties. Volgens de vereniging zijn eenmalige steunmaatregelen niet langer een oplossing.

EMB: 'Eenmalige steunmaatregelen aan melkveehouders zijn geen oplossing meer'

© BELGA

"Er moet een structurele verandering van de markt komen", klinkt het bij de EMB. Zo niet dan dreigt dreigt de vereniging met harde acties. De Franse tak van de organisatie neemt zelfs het woord "gewelddadig" in de mond.

Pijlsnelle industrialisering platteland

EMB werkte zelf een mechanisme uit met een index voor de melkprijs. Als de prijs substantieel begint te dalen, komen er bonussen voor de landbouwers die minder produceren en boetes voor zij die de productie op hetzelfde niveau houden. De organisatie maakt zich sterk dat er nagenoeg geen bijkomende financiering nodig is om het systeem op te zetten.

Als er niets gebeurt, dreigt er volgens EMB een pijlsnelle industrialisering van het platteland. "Er staat veel op het spel, de landbouw zoals we die nu nog kennen kan volledig verdwijnen", waarschuwt Romuald Schaber, voorzitter van de Duitse melkveehouders.

Hardere acties

EMB wil in de loop van maandag een voorstel horen van de Europese Raad. "Als we vandaag met wat geld of premies wandelen worden gestuurd, komen er hardere acties, zoals het laten wegvloeien van melk", aldus Erwin Schöpges van de Belgische tak.

De Franse afdeling van European Milk Board, die afgelopen zomer het vakantieverkeer naar het zuiden al danig in de war stuurde, formuleert het nog sterker. "Als er nu geen grote beslissing wordt genomen, zullen we middelen gebruiken die we nog nooit hebben gebruikt. De acties zullen gewelddadig worden, om onze families te beschermen." (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners