Draghi schuifelt naar exit ondanks dure euro

Mario Draghi © reuters

ECB-voorzitter Mario Draghi is duidelijk ongerust over de stijging van de euro, maar de Europese centrale bankiers hebben niettemin voor het eerst hun exitstrategie besproken. De vergadering in oktober moet uitsluitsel geven over de toekomst van het stimulusbeleid.

Officieel is de wisselkoers geen doel van de Europese Centrale Bank (ECB), maar dat weerhield Draghi er niet om zich duidelijk uit te spreken over de sterke euro. “De wisselkoers vormt een uitdaging en we houden de gevolgen in de gaten”, klonk het.

Die gevolgen laten zich nu al zien in de inflatieverwachtingen van de ECB. De cijferaars in Frankfurt verwachten volgend jaar maar 1,2 procent en het jaar nadien 1,5 procent inflatie. Dat is telkens 0,1 procentpunt minder dan drie maanden geleden. Een sterke euro maakt ingevoerde producten goedkoper, en weegt zo op de stijging van de levensduurte. De ECB blijft zo ver verwijderd van haar doel: een inflatie van onder maar dichtbij 2 procent.

Het is dan ook weinig verbazingwekkend dat de ECB haar beleid ongewijzigd laat. De beleidsrente blijft nul en er wordt maandelijks 60 miljard euro vers geld in de economie gepompt. “Die stimulus is nodig om de inflatoire druk in de economie op te bouwen’, aldus Draghi.

Einde nabij

Toch viel er best groot nieuws te rapen tijdens de traditionele persconferentie na afloop van de rentevergadering. Het einde van het stimulusbeleid is nabij. Of beter gezegd, het komt beetje bij beetje dichterbij. Draghi maakte bekend dat hij en zijn collega’s voor het eerst over de exitscenario’s gesproken hebben. In oktober, bij de volgende vergadering, belooft de Italiaan meer duidelijkheid te kunnen verschaffen over de toekomst van zijn stimulusprogramma.

Dat is geen dag te vroeg. Officieel loopt het programma eind dit jaar af. Niemand twijfelt eraan dat er nog een verlenging komt. De vraag is alleen voor hoe lang en hoe snel hij de maandelijkse inkopen van schuldpapier volgend jaar plant af te bouwen.

Sterke economie

Een snelle exit lijkt logisch gezien de sterke economische prestatie van de eurozone. Ook de ECB is daardoor verrast. Ze trekt haar groeiprognose voor dit jaar op van 1,9 naar 2,2 procent.

Draghi liet niet na de pluimen voor het sterke herstel op zijn hoed te steken en het belang van zijn stimulus te onderstrepen. “Het herstel is gebaseerd op de aantrekkende consumptie, de dalende werkloosheid en toenemende investeringen. Allemaal factoren die afhankelijk zijn van de lage rente.”

De ECB ziet een robuust herstel, dat breed gedragen is door alle landen in de eurozone en veel sectoren. “Daar halen we vertrouwen uit dat het herstel tot meer inflatie zal leiden, maar er is geduld, vertrouwen en volharding nodig”, besloot Draghi.

Vooral de euro toonde zijn volharding. Ondanks de dappere poging van de ECB-voorzitter om de eenheidsmunt lager te praten door zo expliciet zijn bezorgdheid te uiten, steeg de koers boven 1,2 dollar. Beleggers toonden zo hun focus op het sterke herstel.

Partner Content