‘BRUSSELS MOBILITEITSPLAN IS CATASTROFE’

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

De Brusselse winkels en de horeca zien hun omzet dalen na de aanslagen. Eric Van Dyck leidt de grootste winkelvastgoedbeheerder Redevco (1,8 miljoen vierkante meter) van het land. Voelt hij een effect op de waarde van zijn portfolio? De Brusselse mobiliteit vindt hij een groter probleem.

Wat was het effect van de aanslagen in Brussel op de winkels?

ERIC VAN DYCK. “Retailers en horeca-uitbaters hebben het momenteel erg moeilijk. Intercontinentale toeristen bleven weg na de aanslagen. Europese toeristen gaan anders om met de dreiging. Laten we wel wezen: na Londen, Madrid, Parijs en Brussel kan het morgen Amsterdam of Milaan zijn. Het kan overal gebeuren. Ik zie het aantal bezoekers in de Nieuwstraat stilaan weer zijn normale niveau bereiken. Dat zijn meestal mensen die met het openbaar vervoer komen en niet met de auto. Zij geraken nog bij de winkels.”

Verwijst u naar het negatieve effect van het Brusselse mobiliteitsplan?

VAN DYCK. “Beter gezegd: het totale gebrek aan mobiliteitsplan. Verkeersvrije centra zijn goed, maar je moet met de wagen wel vlot tot in dat centrum kunnen geraken. De centrumparkings zien 40 tot 60 procent minder auto’s komen. Hallucinant. De afsluiting van de noord-zuidas (Anspachlaan, De Brouckèreplein, Adolphe Maxlaan) is een catastrofe voor de winkels. Als je die weer open maakt, liefst in twee richtingen, is het grootste probleem opgelost. Door het wanbeleid lopen de Dansaertstraat en omliggende straten leeg. Wie er niet moet zijn, blijft er weg. Ik merk het zelf, want ons kantoor huist er en ik kan het aantal te late bezoekers op afspraken niet meer tellen. Ook moet de overheid dringend investeren in infrastructuur om het Brusselse centrum weer aantrekkelijk te maken. Het volstaat niet hier en daar enkele hekken en bloembakken te zetten.”

Heeft het dalende winkelbezoek gevolgen voor de waarde van uw vastgoed?

VAN DYCK. “Momenteel niet. Er is zoveel geld in omloop dat een investering in een toplocatie nog altijd gewild is. Zolang de rente laag is, blijven vastgoedinvesteerders actief. Het rendement van 3,5 procent met risico verantwoordt het verschil met de 0,5 procent die risicoloze staatsleningen jaarlijks opbrengen.”

Wordt dit een zeepbel, zodra de rente stijgt?

VAN DYCK. “Dit is absoluut een ongezonde situatie, die veel weg heeft van een zeepbel. Net daarom zoeken we de periferie op, waar we 5 tot 6 procent rendement kunnen halen.”

In Tweespraak laten we iemand aan het woord die in de actualiteit staat.

HANS BROCKMANS

“Dit is absoluut een ongezonde situatie, die veel wegheeft van een zeepbel”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content