Vlaanderen noteert forse toename langdurig werkzoekenden

03/11/14 om 15:39 - Bijgewerkt om 16:22

Vlaanderen telde eind oktober bijna 3 procent meer werklozen op jaarbasis. Opmerkelijk is de forse toename van het aantal langdurig werkzoekenden.

Vlaanderen noteert forse toename langdurig werkzoekenden

© belga

Vlaanderen telde eind oktober 235.572 niet-werkende werkzoekenden. Dat zijn er 6.445 of 2,8 procent meer dan oktober vorig jaar. De werkloosheidsgraad in Vlaanderen klokt daarmee af op 7,94 procent, blijkt uit cijfers van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB).

In januari steeg de Vlaamse werkloosheid op jaarbasis nog met 11,5 procent. Het stijgingsritme viel sindsdien terug tot +2,3 procent in september. Aaan die dalende trend kwam dus eind oktober een einde.

De jeugdwerkloosheid daalde in oktober met 2,6 procent, terwijl de werkloosheid in de middenleeftijdsgroep met 2,6 procent toenam.

Bij de 50-plussers bedraagt de toename 8,6 procent.

De kortdurende werkloosheid daalde met 2,7 procent, terwijl de groep langdurig werkzoekenden met 12,8 procent steeg. Daarmee is ruim een vierde (26,6 procent) van de Vlaamse werkzoekenden langer dan 2 jaar op zoek naar werk.

De laaggeschoolde werkzoekenden vormen met 44,6 procent van alle geregistreerde werkzoekenden de grootste groep in Vlaanderen. Op jaarbasis nam de laaggeschoolde werkloosheid toe met 1,3 procent. (BO)

Lees meer over:

Onze partners