Topman GDF Suez: ‘Ik zou dit jaar toch minstens één overname willen doen’

© Belga

Met de opening van twee nieuwe elektriciteitscentrales in Oman onderstreept de internationale energietak van GDF Suez zijn groeiambitie.

Met de opening van twee nieuwe elektriciteitscentrales in Oman onderstreept de internationale energietak van GDF Suez zijn groeiambitie. “Groei zit ingebakken in dit bedrijf, maar we willen niet groeien om te groeien”, zegt topman Willem Van Twembeke.Voor Van Twembeke is het de eerste maal sinds zijn benoeming dat hij over de business praat in de Belgische pers. Groei is het leidmotief van de groep. Van Twembeke mocht vorig jaar Uruguay, Zuid-Afrika, Mongolië, Marokko en India toevoegen aan het lijstje van landen waar zijn groep actief is.

“Groei zit ingebakken in dit bedrijf. De projecten die we nu binnenhalen, zorgen binnen drie à vier jaar voor onze groei. Daar horen ook overnames bij. Het is niet vanzelfsprekend daarvoor de juiste doelen te vinden: ze moeten complementair zijn en een bepaalde rendabiliteit halen. Maar ik zou dit jaar toch minstens één overname willen doen.”

“Een van onze grote succesfactoren is dat we ons voortdurend aanpassen. We geven de regeringen onze opinie, maar we leggen hen niets op, we blijven bescheiden. In elk land waar je marktaandeel groot is, is dat een bron van ergernis en problemen.”

“Het nummer twee zijn is meer dan goed genoeg voor mij. Het is belangrijker de juiste investeringen te doen, anders loop je het risico dat je tegen je limieten botst omdat je al 30 of 40 procent marktaandeel hebt. Soms is beslissen om niet te investeren ook een beslissing. We willen vooruit, maar niet groeien om te groeien. Er moet potentieel zijn om waarde te creëren.”

Europa

“Ik ben niet zo pessimistisch over Europa. Als energie duur blijft, is het risico groter dat sommige industrieën verhuizen. Maar Europa blijft over alle producten heen nog altijd goed voor een kwart van de wereldwijde vraag. Je kunt je niet permitteren om daar geen productiecapaciteit meer te hebben.

“We kunnen erover klagen dat de Lissabon-doelstellingen niet worden gehaald, maar met pessimisme kom je niet vooruit. Je moet positief durven te denken. Er moeten maatregelen worden genomen die onze economie opnieuw competitief maken. Dat moet een hoofdbekommernis zijn, want je kunt geen sociaal paradijs bouwen boven op een economisch kerkhof.”

Energiebeleid

“Het Europese energiebeleid is geen succes. We hebben de technologie geïnstalleerd, we hebben de consumenten verteld dat de energie daardoor goedkoper ging worden, en daarna hebben we hen de factuur gestuurd. Terwijl het logisch is: als een energiebron zoals wind of zon niet overvloedig aanwezig is, zal de investering veel kosten.”

“Ik ben voor hernieuwbare energie. Maar dan op de juiste plaatsen: in de Golf, in Chili, in Zuid-Afrika of in India, waar die energiebron overvloedig aanwezig is. Als je een park bouwt dat maar een kwart van de tijd draait _ of zoals in Marokko een dat de helft van de tijd draait _ levert dat een andere prijs op voor de stroom die er wordt geproduceerd. Precies daarom pleiten we ervoor om de subsidies voor mature hernieuwbare-energiebronnen af te bouwen.”

Kolen blijven nodig

“Je mag de energiesector niet bekijken door een Europese bril. Veel landen hebben een stevige groei nodig om de levensstandaard van hun bevolking op te krikken. Die groei moet worden vergezeld door de groei van de energiebevoorrading, en in veel landen zijn kolen het meest voorradig en het goedkoopst. Dat gaat de komende vijftig jaar niet veranderen.”

“Andere landen gebruiken kolen om het evenwicht in hun portefeuille te bewaren en hun risico’s te diversifiëren. Elk land heeft het recht zijn energiebeleid uit te stippelen. Het is niet aan de Europeanen om te zeggen hoe de anderen het moeten doen.”

Luc Huysmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content