Novo Nordisk heeft hoger bod nodig om Ablynx over te nemen

© belga

Novo Nordisk heeft laten weten dat het Ablynx wil overnemen. De Deense farmaspeler is bereid 3,1 miljard dollar of 2,6 miljard euro neer te tellen. Het gaat om een vijandig bod, want de bedrijfsleiding van het Gentse biotechbedrijf heeft het bod al resoluut van de hand gewezen.

Novo Nordisk maakt al bijna een maand avances. Een eerste bod van 26,75 euro per aandeel in de eerste helft van december liet het Ablynx-management zonder reactie passeren. Op 22 december volgde een bod van 28 euro per aandeel in cash en contigent value rights ter waarde van 2,5 euro per aandeel.

Die laatste zijn extra betalingen als bepaalde vorderingen plaatsvinden in de klinische studies rond vobarilizumab (potentieel middel tegen reuma/lupus) en RSV (infectieziekte vooral bij peuters). Het tweede bod ligt dus 14 procent hoger dan het eerste en houdt een premie van 44 procent in ten opzichte van de beurskoers van vrijdag.

Novo Nordisk maakt het bod openbaar omdat het naar eigen zeggen teleurgesteld is dat Ablynx tot nog toe weigert te praten. Het bod moet volgens de Denen vooral gezien worden als een uitnodiging om rond de tafel te gaan zitten. Maar of Novo Nordisk daarmee zijn kansen op slagen heeft vergroot, is nog maar zeer de vraag.

Novo Nordisk is vooral bekend als de grootste speler in diabetes of ‘suikerziekte’ (ruim 4/5 van de omzet), maar het is ook een speler in hematologie (bloedziekten) en daar is er wel een raakvlak met Ablynx. Eind 2015 tekenden beide bedrijven trouwens een overeenkomst. Ze kennen elkaar dus wel.

Potentiële biotechparel

Het is niet toevallig dat het bod er komt enkele maanden nadat de fase III-resultaten (laatste klinische fase voor al dan niet goedkeuring van een geneesmiddel) voor caplacizumab beter waren dan verhoopt.

De kans is dan ook zeer groot dat caplacizumab in de loop van dit jaar in Europa en uiterlijk volgend jaar in VS de goedkeuring zal krijgen en dus op de markt zal komen als geneesmiddel tegen de zeldzame, maar dodelijke bloedstollingsziekte TTP. Het Gentse biotechbedrijf voorspelt piekverkopen van 400 miljoen dollar per jaar.

Het is overigens niet het enige ijzer in het vuur bij Ablynx. De pijplijn is indrukwekkend breed met 45 moleculen, die allemaal gebaseerd zijn op het technologieplatform van nanobody’s, antilichamen van lama’s. Ablynx is dus een potentiële biotechparel, die vanaf 2021 winstgevend kan zijn als Capla de vooropgestelde verkoopcijfers kan waarmaken.

Tweede bod in twee beursdagen

Het jaar is amper vijf beursdag ver en we zagen al twee Belgisch biotechbedrijven in het vizier van kandidaat-overnemers lopen.

Afgelopen vrijdag lanceerde het Japanse Takeda Chemicals een bod met een premie van 82 procent op TiGenix. Dat is een vriendschappelijk bod, want Takeda is de partner van TiGenix bij de ontwikkeling van Cx601 (commerciële naam Alofisel).

De kans dat het bod slaagt, is daar groot. Bij Ablynx is dat veel minder vanzelfsprekend. We sluiten ons aan bij de meeste analisten die ervan overtuigd zijn dat Novo Nordisk nog een (beduidend) hoger bod zal moeten uitbrengen om kans op slagen te hebben. Die mogelijkheid is zeker aanwezig.

Het bod van Novo Nordisk kan andere partners van Ablynx, zoals Merck, AbbVie en Sanofi, tot een tegenbod verleiden. Als dat gebeurt, nemen de kansen op een deal toe.

Belgische biotech (te) goedkoop

In het algemeen bewijst het dubbele bod met behoorlijke tot aanzienlijke premies dat de Belgische biotechbedrijven te goedkoop gewaardeerd zijn. Veel te veel lokale analisten, journalisten en investeerders slagen er niet in over het ‘trauma’ van het commerciële falen en de bijbehorende zware koersval van Thrombogenics heen te komen. Ze hebben enkel aandacht voor de risico’s en zien het potentieel niet of nauwelijks.

Enkel na de notering in New York hebben argenx en Galapagos een meer aanvaardbare waardering gekregen. De beursnotering van Ablynx op Nasdaq is nog erg recent. Voor de lokale noteringen is dat haast steeds nog niet het geval en het merendeel dreigt binnenkort in buitenlandse handen te vallen. Het is tijd voor UCB & co om wakker te worden.

Voorzitter raad van bestuur neemt ontslag

Maandagnamiddag raalte bekend dat voorzitter Peter Fellner met onmiddellijke ingang ontslag neemt uit de raad van bestuur van Ablynx. Jesper Hansen wordt de nieuwe voorzitter.

Fellner was volgens de Ablynx-website tot januari 2016 lid van de Novo A/S Advisory Group. Novo A/S is de holding boven Novo Nordisk. Peter Fellner was sinds 2013 voorzitter van Ablynx.

Bo Jesper Hansen is sinds 2013 niet-uitvoerend bestuurder. “We hebben veel geluk om een uiterst geschikte opvolger als Bo Jesper te hebben, wat een vlotte overgang toelaat op dit belangrijke moment”, zegt CEO Edwin Moses in het persbericht.

“Bo Jesper is de ideale persoon om de raad van bestuur verder te leiden, en zijn rijkdom aan ervaring is in het bijzonder relevant nu we de mogelijke goedkeuringen en wereldwijde lanceringen naderen van ons belangrijkste product in volledige eigendom, caplacizumab, naast het verderzetten van onze uitgebreide pijplijn.”

Partner Content